Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 09:46

Американські учені винайшли "універсального солдата"

Американські учені винайшли "універсального солдата"
Робокопа, "універсального солдата" і героя стрічки "Залізна людина", яка виходить на екрани, поєднує між собою кіносередовище і неймовірні здібності, які в багато разів перевищують можливості людини. Учені університету Юти сподіваються, що фантастика незабаром може стати реальністю.

Одна з лабораторій університету розташована на околиці міста Солт-Лейк-Сіті, оточеного засніженими вершинами гір. У 2001 році це місто приймало зимові Олімпійські ігри. Тепер ці гори стали ареною для інших випробувань.

Дивного вигляду металева конструкція, що імітує скелет людини, підвішена на ременях. Її алюмінієві суглоби сяють на сонці. Конструкція здійснює рухи, що нагадують пластику плавця, - це зроблено для того, щоб гідравлічна рідина рівномірно поступала у всі "суглоби" пристрою.

Рекс Джеймсон - програміст компанії Sarcos, яка спеціалізується на розробці екзоскелетів, - пристроїв, призначених для посилення мускульних зусиль людини за рахунок зовнішнього каркаса. Джеймсон встає, підходить до пристрою і влізає в "костюм". Легкий алюмінієвий екзоскелет відчуває кожен рух людини і рухається разом з ним, майже як тінь або друга шкіра.

Швидкість, з якою він може здійснювати рухи, порівнянна з людською, проте сила і витривалість механічного пристрою набагато перевищує наші здібності.

Одягнувши такий екзоскелет, Джеймсон може пересувати предмети вагою більше 90 кг, а це більше, ніж важить він сам.

Для збройних сил впровадження цього винаходу означає швидшу доставку боєприпасів. Крім того, як сподіваються учені, солдати будуть захищені від травм при піднятті важких вантажів.

Перші моделі передбачається використовувати як робочу силу в тилу. Пізніші розробки, як сподіваються в командуванні збройних сил, можна буде використовувати на полі бою для перенесення важкого озброєння або поранених.

Невирішені проблеми ще є. Поки незрозуміло, як створити достатньо мобільні батареї, які могли б ефективно працювати протягом довгого часу. Але військові США сподіваються отримати перші моделі вже наступного року, а вдосконалені - протягом восьми років.

Перш, ніж роботи-солдати стануть повноправними учасниками бойових дій і зможуть літати і уражати цілі, як в кіно, пройде ще немало років. Але дизайнери вже розробляють прийдешні моделі, що все більш нагадують голлівудські прототипи, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Американські учені винайшли "універсального солдата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути