Ексклюзиви
пʼятниця, 11 липня 2008 12:16

Американці перетворили вікно на сонячну батарею

Американці перетворили вікно на сонячну батарею
Дослідники з Массачусетського технологічного інституту розробили технологію, яка дозволить зробити із звичайного вікна сонячну батарею, повідомляє Computerworld.

Суть нової технології полягає в тому, що світло, що потрапляє на велику поверхню, оброблене спеціальним шаром органічного фарбника, наприклад, на вікні, накопичується на ньому і прямує на краї. По краях поверхні розташовані конденсатори, що перетворюють світло в електрику.

Створений ученими фарбник поглинає все видиме світло. Після цього на конденсатори він передає тільки світло, відповідне для перетворення в електроенергію. На прозорості шибки фарбник ніяк не позначається.

Даний метод перетворення сонячної енергії був відкритий в 70-х роках минулого століття. Але тоді учені не змогли отримати стійкі фарбники. Також не вдалося добитися того, щоб фарбник випромінював лише світло, придатне для перетворення в електрику.

Повідомляється, що створені за новою технологією сонячні батареї на 50 відсотків ефективніше зразків, що випускаються в даний час, і здатні генерувати до 60 ватів енергії з одного квадратного метра поверхні.

Враховуючи простоту і ефективність нової технології, дослідники і Массачусетського технологічного інституту розраховують, що її масове використання почнеться через три роки.

Зараз ви читаєте новину «Американці перетворили вікно на сонячну батарею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути