понеділок, 01 вересня 2008 08:34

Які поради замовчують дієтологи

Які поради замовчують дієтологи
Дуже часто, серед різних рекомендацій зі зниження ваги зустрічається така: "їжте невеликими порціями, але часто". Лише одна непомітна фраза серед потоку порад, багато з яких ми знаємо напам"ять. Ось ми і пропускаємо її повз вуха, міркуючи приблизно так: "Маленькими порціями не наїсишся! Вже краще поїсти 1-2 рази на день, але грунтовніше. Адже добова сумарна калорійність однакова.".

Через те ми і не втрачаємо вагу (а часто навіть накопичуємо зайву), повністю довірившись вченню про калорійність продуктів і нічого не знаючи про те, що ж насправді потрібно нашому організму.

Отже, ось таємниця, про яку дієтологи не спромагаються повідомити нас: перерва між їжею не повинна перевищувати 5 годин! До закінчення цього часу наш шлунок повинен прокинутися і отримати їжу. Причому, навіть не має значення, жирна їжа чи дієтична, просто наш організм повинен знати, що їжі досить, поступає вона регулярно, тому накопичувати жир "про запас" не потрібно.

А як поступаємо ми, не отримавши такої цінної вказівки від наших дорогих дієтологів? Стараємося їсти якомога рідше; радіємо, якщо через відсутність апетиту або термінових справ пропускаємо обід, або знаходимо в собі сили відмовитися від вечері, оскільки хтось озвучив тезу: "після 18 годин їсти не можна, і взагалі вечерю треба віддати ворогові".

Як в такій ситуації поступає наш організм? Через 5 годин "простою" шлунок починає бити у всі дзвони і, в засмучених відчуттях, телеграфує організму: "Голод йде! Запасаймося!" Коли, після довгої перерви їжа, нарешті, отримана, наш організм вичавлює з неї максимальну кількість калорій. Адже треба забезпечити енергією не тільки насущні потреби, але і відкласти ще хоч щось "про запас", про всяк випадок, адже наступили голодні часи!

Безумовно, у людей з нормальним метаболізмом таких проблем не виникає, але людям, схильним до зайвої ваги, через обставини необхідно з належною пошаною відноситися до капризів свого організму-неврастеніка. Годуйте його регулярно, не рідше, ніж через кожних 4-5 годин, і він заспокоїться, задоволено зітхнувши: "Голодні дні минули!"

Для того, щоб гарантовано не пропустити п"ятигодинний інтервал, харчуйтеся більше 3-х разів на добу. Простіше кажучи - перекушуйте між їжею. Скільки разів ми чули в дитинстві від батьків: "не хапай шматки перед обідом - апетит зіпсуєш!" Тепер ми, дорослі люди, мучимося діаметрально протилежним питанням: як його, паразита отакого, зіпсувати? Не потрібно винаходити велосипед, а просто пригадати рецепти родом з дитинства: між основною їжею з"їсти парочку бутербродів, великих яблук або невелику тарілочку чого-небудь, запивши чашкою гарячого чаю або кави.

Діючи так само, ми вбиваємо двох зайців одним пострілом: і організм заспокоюємо і, якщо ми любимо смачно і багато поїсти, зменшуємо відчуття голоду. Саме вовчий голод і апетит, що розігрався унаслідок нечастої їди примушують нас непомітно з"їдати більшу кількість їжі, ніж нам потрібно, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Які поради замовчують дієтологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути