Група добровольців вживала протягом двох тижнів продукти, що містять какао. Це привело до зниження у них кров"яного тиск в тому ж ступені, що і у групи осіб, що приймають лікарські препарати для зниження тиску.
Результати дослідження дозволяють припустити, що вживання какао може знижувати ризик виникнення інсультів і серцевих нападів на 10-20%.
Причина в тому, що і чай, і какао містять поліфеноли - клас хімічних сполук, які сприяють запобіганню серцево-судинних захворювань. Але у какао і чаю вони різні: процианід, що міститься в какао, є активнішим поліфенолом.
В даний час пацієнтам з підвищеним кров"яним тиском настійно рекомендується їсти фрукти і овочі, більшість яких багаті поліфенолами, хоча на чай і продукти, що містять какао, доводиться велика частина загального об"єму поліфенолів, що вживаються в країнах Заходу.
Автор дослідження Дірк Тауберт попереджає: не починайте поїдати шоколад у великих кількостях. При будь-яких дієтах необхідно враховувати високий вміст цукру, жирів і високу калорійність більшості продуктів, що містять какао. Але при розумному підході продукти, що містять какао, можуть розглядатися як частина дієти, що знижує ризик розвитку гіпертонії, повідомляє svobodanews.ru.
Коментарі