Знайома кожному ситуація - "І спати пора, і ніяк не заснути". Можна, звичайно, прийняти снодійне. Але це поганий шлях. Краще спробувати інший спосіб - перш ніж лягати в ліжко, з"їсти щось з продуктів, що сприяють засипанню. Ці продукти розслабляють напружені м"язи, заспокоюють нервову систему, стимулюють вироблення гормонів, що навівають сон, - серотоніну і мелатоніну - і не обтяжують шлунок.
Корисно з"їсти перед сном банан. Банани містять окрім серотоніну і мелатоніну також магній - речовину, що розслабляє м"язи.
Відомий старий засіб - ромашковий чай. Ромашка недаремно займає перше місце серед заспокійливих напоїв. Вона володіє легким снодійним ефектом і служить ідеальним натуральним релаксантом і для тіла, і для душі.
У Англії і США часто перед сном п"ють тепле молоко. У молоці містяться триптофан - амінокислота, що володіє заспокійливими властивостями, і кальцій, що допомагає мозку засвоювати триптофан. Крім того, молоко впливає також і на психіку. Воно як би занурює людину в напівзабуті відчуття раннього дитинства, коли пляшка молока втілювала собою спокій і затишок.
Можна додати в тепле молоко або трав"яний чай трохи меду. Цукор у великих кількостях стимулює нервову діяльність, проте невелика доза глюкози примушує мозок блокувати орексин - недавно відкритий нейрогормон, що відповідає за збудження нервових клітин.
Їсти перед сном, як відомо, не рекомендується, але часто дуже хочеться. Шлунок не перевантажить невелика кількість печеної картоплі - вона вбирає кислоти, що заважають виробленню триптофану. Щоб підсилити заспокійливий ефект, картоплю можна розім"яти в ложці теплого молока.
Заспокійливо подіє на організм і утамує відчуття голоду маленька тарілочка вівсяної каші. Вівсянка - джерело мелатоніну, що навіває сон. Можна додати і в неї трішки меду.
Якщо сну заважають неприємності, депресія, спробуйте додати у вечірню вівсянку дві чайні ложки насіння льону. Насіння льону багате жирними кислотами омега-3, що поліпшують настрій. Допоможе заснути і жменя мигдалю. У ньому містяться триптофан і значна кількість магнію, що розслабляє м"язи. Мигдаль до того ж корисний і для серця.
До ромашкового чаю з медом можна додати шматочок хліба з цілісних зерен. Хліб з цілісних зерен стимулює вироблення інсуліну, що допомагає триптофану дістатися до мозку, де він перетворюється на серотонін.
Найвідоміше джерело триптофану - м"ясо індички. Треба мати на увазі, що триптофан краще всього діє на майже порожній шлунок і ефект його підсилюють вуглеводи. Тому увечері корисно з"їсти сендвіч з індички і цільнозернового хліба, повідомляє Mosmedclinic.
Коментарі