Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 08:31

Яка їжа корисна перед сном

Яка їжа корисна перед сном

Знайома кожному ситуація - "І спати пора, і ніяк не заснути". Можна, звичайно, прийняти снодійне. Але це поганий шлях. Краще спробувати інший спосіб - перш ніж лягати в ліжко, з"їсти щось з продуктів, що сприяють засипанню. Ці продукти розслабляють напружені м"язи, заспокоюють нервову систему, стимулюють вироблення гормонів, що навівають сон, - серотоніну і мелатоніну - і не обтяжують шлунок.

Корисно з"їсти перед сном банан. Банани містять окрім серотоніну і мелатоніну також магній - речовину, що розслабляє м"язи.

Відомий старий засіб - ромашковий чай. Ромашка недаремно займає перше місце серед заспокійливих напоїв. Вона володіє легким снодійним ефектом і служить ідеальним натуральним релаксантом і для тіла, і для душі.

У Англії і США часто перед сном п"ють тепле молоко. У молоці містяться триптофан - амінокислота, що володіє заспокійливими властивостями, і кальцій, що допомагає мозку засвоювати триптофан. Крім того, молоко впливає також і на психіку. Воно як би занурює людину в напівзабуті відчуття раннього дитинства, коли пляшка молока втілювала собою спокій і затишок.

Можна додати в тепле молоко або трав"яний чай трохи меду. Цукор у великих кількостях стимулює нервову діяльність, проте невелика доза глюкози примушує мозок блокувати орексин - недавно відкритий нейрогормон, що відповідає за збудження нервових клітин.

Їсти перед сном, як відомо, не рекомендується, але часто дуже хочеться. Шлунок не перевантажить невелика кількість печеної картоплі - вона вбирає кислоти, що заважають виробленню триптофану. Щоб підсилити заспокійливий ефект, картоплю можна розім"яти в ложці теплого молока.

Заспокійливо подіє на організм і утамує відчуття голоду маленька тарілочка вівсяної каші. Вівсянка - джерело мелатоніну, що навіває сон. Можна додати і в неї трішки меду.

Якщо сну заважають неприємності, депресія, спробуйте додати у вечірню вівсянку дві чайні ложки насіння льону. Насіння льону багате жирними кислотами омега-3, що поліпшують настрій. Допоможе заснути і жменя мигдалю. У ньому містяться триптофан і значна кількість магнію, що розслабляє м"язи. Мигдаль до того ж корисний і для серця.

До ромашкового чаю з медом можна додати шматочок хліба з цілісних зерен. Хліб з цілісних зерен стимулює вироблення інсуліну, що допомагає триптофану дістатися до мозку, де він перетворюється на серотонін.

Найвідоміше джерело триптофану - м"ясо індички. Треба мати на увазі, що триптофан краще всього діє на майже порожній шлунок і ефект його підсилюють вуглеводи. Тому увечері корисно з"їсти сендвіч з індички і цільнозернового хліба, повідомляє Mosmedclinic.

Зараз ви читаєте новину «Яка їжа корисна перед сном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути