пʼятниця, 06 лютого 2009 15:50

Як кольори активують роботу мозку

Як кольори активують роботу мозку
Вчені з Університету Британської Колумбії, Канада, встановили, що червоний і синій кольори активують роботу головного мозку. При цьому червоний покращує увагу, а синій сприяє творчому мисленню. Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті університету. Робота з докладним викладом результатів з"явилася в журналі Science.

Ученим вже досить давно було відомо про існування позитивного впливу синього і червоного кольорів на роботу головного мозку. Однак різні дослідження розходилися в думці, який колір "краще": згідно з одним результатами, мозку більше допомагав синій колір, а згідно з іншими - червоний.

Нові дослідження вчених з Канади дозволили вирішити протиріччя. Їм вдалося встановити, що ці кольори по-різному допомагають мозку в різних завданнях, тому, взагалі кажучи, порівнювати їх не має сенсу. Так, наприклад, при виконанні завдань на увагу і концентрацію червоний колір збільшує ефективність роботи майже на третину в порівнянні з синім. При цьому синій колір виявився більш пристосований для задач, пов"язаних з творчістю.

У рамках свого дослідження вчені проводили серію випробувань за участю добровольців. Під час одного з них учасникам пропонувалося перевірити коректність списку адрес або знайти помилки в тексті, які показувалися на екрані комп"ютера. При цьому фон міг бути білим, червоним або синім. Ці випробування встановили перевагу червоного кольору в задачах на уважність.

У рамках другого тесту добровольцям пропонувалася задача, що вимагає творчого мислення. Наприклад, за хвилину від них потрібно, дивлячись на екран комп"ютера, назвати якомога більше способів використання звичайної цегли. Оригінальність і незвичайність відповідей добровольців оцінювало журі, яке складається з професорів і студентів. У цьому випробуванні "переміг" синій колір.

Пір думку авторів роботи, результати їх дослідження можуть бути використані в рекламних компаніях, а також при виробництві упаковок для продуктів.
Зараз ви читаєте новину «Як кольори активують роботу мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути