вівторок, 29 квітня 2008 14:57

50% енергії, яку споживає мозок, витрачається вхолосту

50% енергії, яку споживає мозок, витрачається вхолосту

Незважаючи на істотне збільшення активності та енерговитрат в активній нервовій тканині, 50% всієї енергії витрачається на базову "фонову" роботу, що не залежить від діяльності організму в цей час. Фей Ду та його колеги з університетів Міннесоти та Вашингтону (США), навчилися оцінювати кількість спожитої в певний час енергії, застосувавши новий метод магнітно-резонансної спектроскопії для оцінки рівня утворення АТФ у нейронах.

Аденозинтрифосфорна кислота (АТФ) - універсальний носій енергії, необхідна для забезпечення абсолютної більшості енергозалежних процесів у клітині. Вона утворюється в результаті реакції фосфорилювання, за рахунок енергії з молекули глюкози або тригліцеридів.

За активністю фосфорилювання можна судити про утворення АТФ, а отже - і про активність енергозалежних процесів. Застосувавши новий спосіб на пацюках, вчені, по-перше довели принципові відмінності енергообміну в серці й мозку, а по-друге, з"ясували, що 50% всієї енергії витрачається мозком в "фоновому" режимі. Це трохи розходиться з даними про енергообмін нервової тканини людини.

Хоча самі вчені, у першу чергу, підкреслюють важливість першого досвіду застосування нового методу неінвазивної діагностики, що, після невеликої доробки, можна буде випробувати й на людях. Робота вчених представлена в останньому номері американського щотижневика Proceedіngs of the Natіonal Academy of Scіences, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «50% енергії, яку споживає мозок, витрачається вхолосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути