Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 09:22

Учені створили тромбоцити зі стовбурних клітин

Дослідники з Медичного інституту при Токійському університеті (Японія) заявили, що їм вдалося успішно розробити кров"яні пластинки або тромбоцити з ембріональних стовбурних клітин людини.

Тромбоцити необхідні тим пацієнтам, які втрачають багато крові під час операцій, однак отримані із крові донорів тромбоцити зберігаються не більше чотирьох днів. Головна функція тромбоцитів - участь у процесі згортання крові - важлива захисна реакція організму, що запобігає значній крововтраті при пораненні судин. Життєвий цикл циркулюючих тромбоцитів становить близько 10-12 днів, потім вони утилізуються ретикулоендотеліальними клітинами печінки й селезінки.

Медики говорять, що в отриману з кісткового мозку миші клітину був пересаджений особливий вид білка, створивши тим самим середовище, подібне з кістковим мозком людини. Група потім культивувала в цьому середовищі ембріональні клітини людини. Приблизно через 3 тижні деякі із цих стовбурних клітин перетворилися на клітини кісткового мозку за назвою мегакаріоциди, з яких були зроблені тромбоцити з нормальними функціями.

Група повинна тепер поліпшити ефективність виробництва кров"яних пластинок для того, щоб їх можна було використовувати при переливанні крові. Члени групи ставлять за мету домогтися практичного застосування результатів своїх досліджень у п"ятирічний період, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Учені створили тромбоцити зі стовбурних клітин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути