середа, 09 квітня 2008 09:11

Брак сну призводить до емоційно ірраціональної поведінки

Брак сну призводить до емоційно ірраціональної поведінки. Коли людина не висипається, емоційні мозкові центри неадекватно реагують на негативні переживання, стверджується в дослідженні. Робота під керівництвом Метью Уолкера з лабораторії сну Каліфорнійського університету (Берклі, США) підтвердила наявність нейронного зв"язку між браком або відсутністю сну й психіатричними відхиленнями.

Брак сну призводить до емоційно ірраціональної поведінки, виявили вчені, що проаналізували за допомогою функціональних образів магнетичного резонансу, що відбувається в зонах мозку, відповідальних за емоції, коли люди занадто мало сплять.

І навпаки, "сон, схоже, відновлює наші мозкові емоційні структури й тим самим готовить нас до викликів нового дня й соціальних взаємодій, - додав він. - Головне в цьому дослідженні - те, що воно продемонструвало небезпеку недосипання".

Вчені розділили 26 здорових людей на дві групи, одна з яких спала нормально, а членів іншої примушували не спати протягом 35 годин. Емоційні центри мозку членів групи, яка не спала, реагували на 60% сильніше, ніж у тих, хто спав нормально.

"Все відбувалося так, ніби через брак сну мозок звертався б до найпримітивніших зразків поведінки, втрачаючи здатність поміщати емоційний досвід у певний контекст і адекватно реагувати", - відзначив вчений, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Брак сну призводить до емоційно ірраціональної поведінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути