середа, 25 червня 2008 15:11

Як зберегти здоров"я, користуючись мобільним зв"язком

Вже впродовж багатьох років учені всього світу намагаються дати відповідь на хвилююче питання: чи шкодить мобільний телефон здоров"ю? Питання вивчається до цих пір, але експерти радять не боятися та просто з розумом і виваженістю поставитися до користування необхідним засобом зв"язку. - Сам апарат має невелику інтенсивність електромагнітного випромінювання, але вся біда в тому, що ми його прикладаємо до найважливішої частини тіла - голови, - розповідає к.т.н., доцент кафедри радіотехніки ВНТУ Юрій Крушевський. - Наприклад, очі дуже чутливі до випромінювання. Так, однією з причин катаракти легко може бути неправильне користування телефоном. Хоча сьогодні люди також не бережуть свій зір від телевізора та комп"ютера.

Та незважаючи на те, що нас оточує чимала кількість приладів, які виділяють електромагнітне випромінювання, все-таки варто дотримуватися ряду рекомендацій щодо розмов по мобілці. Перш за все, науковець радить обмежити одноразові розмови до трьох-чотирьох хвилин, усього - 45-50 хвилин на добу. При цьому організм повинен реабілітуватися, тобто, перерва між розмовами має бути не менше 20-25 хвилин.

Коли тримаєте телефон, ні в якому разі не прикривайте задню кришку апарату долонею чи пальцями, в цей бік спрямована лінія радіозв`язку мобільника з базовою станцією, - пояснює Юрій Крушевський. - Тобто, телефон сприймає це як віддаленість від станції та підвищує власну потужність до п`яти разів і тіло інтенсивно поглинає електромагнітне випромінювання. Та сама ситуація виникає, коли людина знаходиться в екранованому приміщенні (багатоповерхівки з бетонними перекриттями, маленькі вікна, салон легкового автомобіля, будь-який транспорт). Стосовно дітей, то їм узагалі не можна користуватися мобілкою до дев`яти років, а юнакам до 16-17 років слід скоротити час розмов до 20-25 хвилин на день.

І навіть коли телефон просто чекає своєї роботи, він не спить, а працює в режимі очікування. Тому вагітним жінкам не можна носити телефон на шиї, оскільки, це може спричинити ризик для майбутньої дитини. Щодо зберігання улюбленого мобільника, то жінкам краще носити телефон у сумці з довгими ручками, чоловікам - у чехлі на поясі за спиною. Та ні в якому разі не можна класти апарат у кишені брюк або піджака, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину « Як зберегти здоров"я, користуючись мобільним зв"язком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути