Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 14:51

Володимир Кононенко має понад 80 винаходів

  Володимир Кононенко першу розробку, протисейсмічний пристрій, сконструював 35 років тому
Володимир Кононенко першу розробку, протисейсмічний пристрій, сконструював 35 років тому

71-річний Володимир Кононенко з Чернігова наприкінці минулого року отримав премію за найкращу науково-технічну розробку регіону — прес "Шустрик". Винайшов і запатентував його ще 1976-го, коли працював у об"єднанні "Чернігівторф". Має авторське свідоцтво.

— У світі існують три способи брикетування. Третій — мій. Торфобрикетні заводи, що зараз працюють на Чернігівщині, пресують торф, ущільнюючи його у 1,2–1,3 разу. Моїм способом можна й у сім разів, — розповідає Кононенко. — Підійде й сира, й мокра сировина. Також немає різниці що пресувати: торф, тирсу, посічену солому, бур"яни. Можна навіть мул із каналізаційних відстійників. Я робив такий експеримент: на міських очисних каналізаційних спорудах набрав мулу, підсушив його, накидав у трубу, утрамбував і витрусив. Вийшли такі собі шайби. Накидав їх у пічку — горять краще торфобрикету! Жар капітальний, і попелу зовсім мало.

Володимир Іванович розробив 12 модифікацій преса, які виробляють від 300 до 1330 кг продукції на годину. На тонну брикету витрачається 28 кВт електроенергії — у 6 разів менше, ніж у аналогів.

Кононенко має партнера-підприємця. Із ним хоче випробувати дослідний зразок приладу.

— Дослідно-промисловий зразок "Шустрика" коштуватиме не більше 30 тисяч гривень, — зазначає розробник. — Зараз працюю над тим, щоб тепло, яке виділятиме двигун і прес, відвести для додаткового підсушування матеріалу.

У будинку Володимира Івановича на березі річки Стрижень тепло. У старий котел він умонтував свій винахід — розсічник полум"я.

— А потім змінив вітчизняні горілки на англійські — короткополум"яні. Тепер температура газів, що відходять, становить 45 градусів замість 300. Коефіцієнт корисної дії котла раніше був 40 відсотків, а став 94, — каже господар. — Це додало 30 відсотків економії.

Загалом Кононенко має понад 80 винаходів. Перший зробив 35 років тому.

— Це був протисейсмічний пристрій. Його одразу засекретили. Мовляв, він може застосовуватись у пускових шахтах ракет, — веде далі чоловік. — Але зараз про це говорити вже можна. Моя розробка дозволяє захищати від землетрусів будівлі не тільки підземні, а й наземні. І навіть техніку, що рухається.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Кононенко має понад 80 винаходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути