Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 18:35

В Антонієві печери їдуть лікуватися

— Над Антонієвими печерами залишилося тільки двоє старих дубів. Вони мають для нас велике значення, — розповідає завідувач відділу історії печер Чернігівського національного історико-архітектурного заповідника Володимир Руденко, 54 роки. — Своїми коренями дерева вбирають усю вологу, не пропускаючи її вниз до печер, і укріплюють схил. Якщо вони загинуть, ґрунт зволожуватиметься. Підземні приміщення можуть завалитися.

Дубам, які ростуть над печерами, хочуть надати статусу пам"ятників природи. Той, що росте біля дзвіниці Іллінської церкви, останнім часом захворів. Його лікуватимуть. Ще одна проблема — коріння дерева оголюється, бо пагорб розмиває вода.

— Будемо укріпляти схил гранітною стіною та піднімати рівень ґрунту, — зауважує історик. — Дубам також необхідно залити дупла.

У язичницькі часи на Болдиній горі, в якій розташовані Антонієві печери, ріс священний дубовий гай. Працівники заповідника планують його відновити, висадити молоді деревця. Вони, за словами Руденка, органічна частина гори. За однією з версій, печери були вириті на капищі язичницького бога Перуна. А дуб — це його культове дерево.

Загальна довжина Антонієвих печер — 350 м. Вони заглиблюються під землю в середньому на 7 м. Часто люди приїздять сюди лікуватися від хвороб. Останнім часом приходить більше відвідувачів — до 700 чоловік на день.

— У 70-ті роки московські геологи проводили дослідження Антонієвих печер і прилеглої до них території. Під Іллінською церквою зафіксували магнітну аномалію, — розповідає інженер біолокації Костянтин Єрмоленко, 49 років. — Причина її походження досі невідома. Одна з версій — метеорит, який колись упав на це місце. Або залягають мінерали, що містять залізо.

Для оздоровчого ефекту рекомендують бувати у печерах раз на тиждень. Щодо тривалості відвідин немає стандартів, кожен має відчути це сам. За словами Єрмоленка, каплиця — особливе корисне місце для жіночого здоров"я:

— Одна моя знайома вилікувала тут міому, інша — безпліддя і в 40 років народила доньку.

У першій підземній церкві Антонія Печерського ліворуч від вівтаря він знаходить найсильнішу енергетичну точку й запрошує в неї стати. Просить почитати молитву або подумати про щось приємне. Одразу з"являється легке запаморочення. Очі самі заплющуються.

— Ну що, гойдає? Зараз ваше біополе взаємодіє з геомагнітним полем землі, — усміхається чоловік.

Найпопулярніше місце в печерах — прохід, де з"являється чорний монах. Люди тут бачать срібний конус, силует або піраміду. Вдивляємось у темряву коридору — по краях печери в легкому тумані ввижаються дві білі вертикальні палиці.

У церкві Феодосія Тотемського кілька людей стоять по краях зали, проводять оздоровчий сеанс. Анатолій Шаполов, 60 років, каже, що вилікував у Антонієвих печерах гіпертонію:

— Знайомий порадив походити кілька тижнів сюди. Після кожного відвідування самопочуття покращувалось, а тиск нормалізувався. Узагалі печери завжди допомагають мені позбавитися депресії, головного болю. Після них настрій покращується.

Зараз ви читаєте новину «В Антонієві печери їдуть лікуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути