четвер, 24 травня 2007 17:27

У понеділок не працюють на землі

День святого духа святкують у понеділок, 28 травня. Він наступає після Трійці. У храмах та будинках не прибирають зелені.

Вважається, що цього дня земля — іменинниця. Тому працювати на городах або в полі не можна.

Іона Атаманського згадують на службах у середу, 30 травня. Він народився в Одесі. Батьки померли, коли хлопчикові було 3 роки. Днями і ночами він плакав на їхній могилі, доки сторож не прогнав. Після поневірянь він вступив до духовного училища. Молитися міг годинами, аж доки не засинав. Якось задрімав зі свічкою в руці. Прокинувся весь у вогні. Довго відлежувався з опіками.

Одружився Іона з Анастасією. Подружжя мало 9 дітей. Ставши священиком, Іона служив у Свято-Успенському храмі Одеси. Приходили прихожани й до нього додому. Завжди вислуховував, давав поради та втішав.

Пізніше він перейшов у портовий Свято-Миколаївський храм. Там до нього приводили одержимих. Іона їх зцілював. Якось до священика прийшла селянка зі сліпим сином. Через дев"ять днів молитов хлопчик прозрів у матері на руках. Відтоді до Іони часто зверталися за допомогою.

Помер він 1924 року. На похорон зійшлися майже всі жителі Одеси, незважаючи на те, що радянська влада оголосила той недільний день робочим. Процесію перенесли на понеділок, однак тоді прибуло ще більше людей. Поховали священика у храмі. Хворі донині приїздять на могилу просити за зцілення від недуг.

Наступного дня у четвер звертаються до ікони Божої матері "Споручниця грішних". Вважається, що вона теж лікує від хвороб, особливо холери.

У суботу, 2 червня, закінчуються Зелені Свята. Проводять Віддання П"ятидесятниці. Храми прикрашають свіжою зеленню.

Неділя, 3 червня, — День усіх святих. У більшості країн його відзначають 31 жовтня та називають Хеловін. Тоді влаштовують карнавали з перевдяганням у нечисту силу, вирізають опудала з гарбузів.

У православ"ї — це перехідне свято. Випадає на дев"яту неділю після Великодня. Під час служб у кожному храмі згадують своїх заступників. Господині готують святковий обід. Під час нього глава родини нагадує про початок Петрівського посту.

Цього ж дня моляться іконі Богородиці "Незрушна стіна". Вона викладена мозаїкою над головним олтарем Софійського собору в Києві. Свою назву отримала за те, що лишалася неушкодженою протягом восьми століть.

Зараз ви читаєте новину «У понеділок не працюють на землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути