четвер, 09 серпня 2007 18:23

Спасівка триває два тижні

13 серпня, понеділок — Євдокима-Пущеника. Він був монахом, жив у ІХ ст. у Каппадокії (зараз територія Туреччини). Наступного дня починається дуже суворий двотижневий Успенський піст. У народі його називають Спасівкою. За переказами, колись Бог призначив дев"ять тижнів Великого посту. Людям важко було його витримати. Тоді Господь змилувався й поділив його на сім тижнів Великого і два Спасівського.

14 серпня, вівторок — Винесення Чесних Древ Хреста Господнього. За церковною легендою, цього дня було посаджено дерево, з якого згодом зробили хрест, де розіп"яли Христа. Відзначають перший Спас — медовий. Інша назва — Маковій, або Макотрус. Вона походить від церковного свята на вшанування сімох святих мучеників братів Маккавеїв. Освячена цього дня вода вважається корисною від усіх недуг, тому цей день називають іще Спасом водяним, мокрим. Зранку навіть не прийнято їсти, доки не вип"єш свяченої води.

Якщо на Маковія буде дощ, то дрібний, наче макове зерня. У церквах  святять свіжий мед, печуть шулики — прісні коржі з маком. До церкви також несуть святити пучечки маку, прикрашені квітами та зіллям — "маковійчики". Їх зберігають за іконою та використовують протягом року як ліки. Свяченим маком обсипають новонароджених свійських тварин, приказуючи: "Щоб було в господарстві стільки тварин, як у маківці зернин". Він оберігає від відьом, упирів і покійників.

19 серпня, неділя — Преображення Господнє, що відбулося на горі Фавор. У народі свято це називається другим Спасом, або Спасом яблучним. У церквах святять яблука, а також іншу садовину та городину: огірки, картоплю й навіть гарбузи — щоб вони рясно родили наступного року. Кажуть, ніби цього дня Спас ходить серед людей і куштує овочі з нового врожаю. Літні люди, а також ті, у кого помирали діти, до Спаса не їдять яблук. Вважається, що цього дня Матір Божа пригощає всіх померлих яблуками. Але тим, чиї родичі їли їх до Спаса, яблук не вистачить.

На другий Спас ідуть на кладовище, залишаючи на могилках освячені в церкві яблука й пироги. Роздавали їх колись також старцям і жебракам — на поминання душ померлих.

За народним повір"ям, "На Спаса літо з осінню зустрічається". Після цього свята відлітають у вирій журавлі та ластівки, меншає ґедзів і стають особливо кусливими мухи. Яблучний Спас — перше осіннє свято: "Од Спаса та й рукавиці до паса", "По Спасі тримай кожух при запасі".

Зараз ви читаєте новину «Спасівка триває два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути