Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2007 17:20

На Введення корові мазали вим"я маслом

3 грудня, понеділок — святителя Прокла Константинопольського, який жив у V cт. У народі вірили: Прокл проклинає підземну нечисть, щоб вона не виходила на поверхню. Якщо цього дня буде сніг, то 3 червня падатиме дощ.

4 грудня, вівторок — Введення до храму Пресвятої Богородиці. За церковними переказами, батьки Діви Марії дали обітницю віддати дитину служінню Богові. Коли Марії виповнилося 3 роки, її відвели до Єрусалимського храму.

Якщо на Введення вітер, то зима буде з хуртовинами, а жнива дощові. Від Введення до Благовіщення заборонялося бити праником білизну, щоб улітку град не побив посівів. У Карпатах цього дня пильнували корів, у яких нібито відьми, сівши на кочергу, їдуть відбирати молоко. У селян починається період відпочинку: "Введення прийде і празників наведе". До хати вводили ялову корову або бичка, обсипали їх зерном, давали хліба, води, аби худоба добре велася. Корові мазали вим"я маслом, щоб давала багато жирного молока.

5 грудня, середа — апостолів Филимона, Архипа та мучениці рівноапостольної Анфії. За часів гонінь Нерона на християн у 54–68 роках вони прийняли мученицьку смерть. Грім узимку — на сильні вітри й сніг.

6 грудня, четвер — Святителя Митрофана, Воронезького чудотворця (1623–1703). До нього звертаються по допомогу від різних хвороб, особливо при біснуванні. На Митрофана дівчата розчісували волосся гребенем, клали його під подушку, сподіваючись уві сні побачити того, "з ким вінчатися навесні".

7 грудня, п"ятниця — Великомучениці Катерини, яку в народі шанують як покровительку шлюбів. Дівчата ставлять їй свічки, щоб любили парубки. А хлопці постують, щоб Бог дав їм гарну дружину. Зрізану гілочку вишні садять у горщик із землею або становлять у склянку з водою й загадують бажання. Якщо вишня розцвіте до Маланки (13 січня), то задумане обов"язково здійсниться. Вірили, що великомучениця Катерина опікується вагітними жінками, допомагає при важких пологах.

8 грудня, субота — святого Климента, єпископа Римського. За проповідь християнства на початку ІІ ст. його заслали до Херсонеса Таврійського (тепер Севастополь), де за наказом імператора Траяна втопили в Чорному морі. Туманне коло навколо сонця — на хуртовину.

9 грудня, неділя — Освячення церкви великомученика Юрія (Георгія) в Києві. Князі будували храми на честь своїх ангелів-охоронців. Ярослав Мудрий, у хрещенні Георгій, поблизу Софії у 1051–1054 роках заснував храм і чоловічий монастир на честь Георгія Побідоносця. Його освятив митрополит Іларіон.

Святого Юрія вважають патроном вовків, а цей день "вовчим святом". На Поліссі ввечері на Юрія чоловіки стріляли в повітря, "застрілюючи" вовкам дорогу до людських осель. "Який день на Юрія, такою буде зима".

Зараз ви читаєте новину «На Введення корові мазали вим"я маслом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути