четвер, 10 травня 2007 17:53

На Тернопільщині знайшли нову печеру

Члени спелеологічної секції при Борщівському краєзнавчому музеї виявили нову печеру неподалік села Більче-Золоте Тернопільської області. Вона розташована між двома найбільшими печерами цього району — "Оптимістичною" та "Озерною".

— Про її існування знали давно, — каже керівник секції Михайло Сохацький, 48 років. — Кілька років тому побачили хід у землю. Починали розкопувати, але його завжди заливало водою. Цієї весни вирішили довести почату справу до кінця.

У печеру поставили водовідвід і викачали. Потім почали розчищати вхід. Вийняли кілька тонн землі. Аж тоді вдалося зайти всередину.

Відкриту печеру назвали "Музейною" — на честь місцевого музею, при якому працюють місцеві спелеологи. Зараз на карту уже нанесли близько 300 м її ходів.

Проводити дослідження важко, бо в печері багато мулу. Та фахівці сподіваються, що розробляють недарма. Відстань між "Озерною" і "Оптимістичною" близько кілометра. Якщо "Музейна" їх сполучає — вдасться створити більш ніж 300-кілометрову систему ходів.

— Ми, спелеологи, дуже забобонні, тому наперед загадувати не хочемо, — каже Сохацький.

На карту уже нанесли близько 300 метрів тунелів

Зараз найбільшою гіпсовою печерою у світі є "Оптимістична". Її відкрили 1966 року члени Львівського спелеоклубу "Циклоп". Зараз її довжина сягає до 230 км. Вхід — біля села Королівка, на правому схилі долини річки Нічлави.

Сусідня печера "Озерна" ("Голубі Озера"), що розташована північніше, — удвічі коротша. Однак вона вважається найкрасивішою. На глибині 18 м у ходах є підземні озера. Плеса займають близько третини площі.

Температура в печерах завжди +8°С, тому ходити туди можна будь-якої пори року. Однак в "Оптимістичну" та "Озерну" радять спускатися лише професіоналам. Спелеологи-любителі здебільшого ходять у менші печери: "Кришталеву" чи "Вертебу". Перша завдовжки 23 км, згадувалася ще в письмових джерелах XVIII ст. Активні дослідження там почалися в 30-х роках минулого століття польськими науковцями. Тоді ж були перші спроби використання печери як туристичного об"єкта. Неподалік обладнали притулок на 20 осіб, занесли печеру до туристичних путівників.

У 8-кілометровій "Вертебі" відкрили перший у світі музей трипільської культури. Кажуть, що саме там понад 5 тис. років тому проводили язичницькі обряди наші предки.

Підземні печери на Тернопільщині з"явилися під час творення Карпат. Близько 20 млн років тому територію області вкривало Сарматське море. На його дні відкладалися потужні пласти гіпсу. Згодом на них нашарувалися вапняки, пісковики, глина.

Коли утворювалися гори, південно-західна частина Волино-Подільської плити піднялася й море відступило. Потоки, що циркулювали в гіпсових товщах, вимили підземні порожнини у вигляді каналів, галерей та гротів.

Борщівщина, що на півдні Тернопільської області, — один із найбільших у світі "печерних" районів. Зараз там є близько 30 відкритих печер.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині знайшли нову печеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути