Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2007 16:57

На Другу Пречисту має падати дощ

17 вересня, понеділок — ікони "Неопалима купина". Створена в ХVІІ ст., вона колись була головною святинею Софійського собору в Києві. На ній зображено Богоматір із немовлям, яка стоїть над палаючим кущем. А також восьмикутна зірка зі знаками Апокаліпсису та зображенням архангелів. За Біблією, пророк Мойсей побачив у пустелі "неопалиму купину" — терновий кущ, що горів і не згорав. Звідти голос Божий наказав Мойсеєві вивести свій народ із єгипетського полону.

Вважається, що ікона "Неопалима купина" оберігає від пожежі та блискавки. Якщо з нею обійти довкола полум"я, то воно згасне. Цього дня з молитвами обходили всі господи, щоб Матір Божа вберегла дім і худобу від вогню.

18 вересня, вівторок — мученика Афанасія Берестейського. 1627 року він прийняв чернецтво, був ігуменом Берестейського монастиря (тепер місто Брест, Білорусь). На сеймі перед королем Владиславом IV сміливо домагався повернення прав православній церкві. 1648 року, коли почалося повстання під проводом Богдана Хмельницького, поляки звинуватили його у зв"язках із козаками та стратили.

19 вересня, середа — Чудо Архістратига Михаїла. У місті Хонех у Фрігії святий Михаїл дивним чином спас від руйнування невірними церкву. Він — захисник знедолених і немічних, а також суворий суддя: відводить душі померлих на небо, зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки.

Цього дня святий у вигляді бідного старця нібито ходить по землі й дивиться, як його шанують. Якщо побачить когось за роботою — "чудить": насилає всілякі кари. Колись на це свято влаштовували обіди для старців і бідних, роздавали милостиню для поминання померлих родичів. Справляли "меди" — громадські святкування, "кануни" — розпродування питного меду, "медуниці".

20 вересня, четвер — мученика Макарія Канівського, Переяславського чудотворця. Архімандрит Овруцький і Канівський Макарій своїми молитвами зцілював хворих. Загинув 1678 року, коли турки й татари напали на Україну. Через 10 років мощі Макарія перенесли до Переяслава і біля них почали зцілюватися хворі.

21 вересня, п"ятниця — Різдво Пресвятої Богородиці. Діва Марія народилася в галілейському місті Назареті. Її батьки Яким та Анна довго не мали дітей. Ангел Божий сповістив Анні, що Бог почув її молитви і про її потомство говоритимуть по всьому світі. Завдяки чистоті й святості Марії судилося стати матір"ю Ісуса Христа.

В Україні свято називають Друга Пречиста. Жінки, що не мають дітей, наймають Службу Божу і звертаються до Пречистої з молитвами. А після богослужіння влаштовують обіди з яєчнею. Цього дня має падати дощ: "Друга Пречиста дощем поливає".

Зараз ви читаєте новину «На Другу Пречисту має падати дощ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути