Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 15:18

Мобільні заряджатимуть енергією людського тіла

Автор: фото: reuters/Andy Clark
  Канадські вчені демонструють акумулятор, що накопичує енергію, яку людина витрачає під час ходьби
Канадські вчені демонструють акумулятор, що накопичує енергію, яку людина витрачає під час ходьби

Науковці з канадського університету Саймона Фрезера в місті Барнабі розробили акумулятор біомеханічної енергії, яким можна буде заряджати мобільні телефони, ноутбуки, фотоапарати та інші прилади. Він кріпиться над коліном і накопичує енергію, яку людина витрачає під час ходьби.

Учені кажуть, що принцип роботи цього винаходу простий. Під час ходьби в коліні задіяні дві групи м"язів. Перша відповідає за розгинання та виштовхування ноги вперед. Друга починає працювати, коли людина ступає на землю, гальмуючи рух. Саме остання і зацікавила науковців. Макс Донелан, куратор лабораторії при університеті, запропонував перетворювати механічну енергію цієї групи м"язів на електричну.

Прилад містить електричний генератор на алюмінієвому шасі, низку сенсорів, що стежать за згинанням ноги, й цифровий контролер. Електроніка вмикається, коли нога торкається землі. Завдяки сенсорам учені визначили швидкість та кут згинання в коліні й відрегулювали акумулятор для накопичення енергії саме у фазі гальмування. У результаті винахід здатен генерувати до 5 Вт — достатньо для живлення понад 10 мобільних телефонів.

"Накопичувач" важить 1,6 кг. Науковці планують зменшити його вагу і зробити зручним для використання. Прилад може допомогти людям із діабетом та серцево-судинними захворюваннями, які користуються автономними інсуліновими помпами і кардіостимуляторами. Акумулятор знадобиться також військовикам, нафтовикам, геологам та рятувальникам.

Струм добуватимуть із одягу

Професор Чжун Лінь Ван із американського технічного університету штату Джорджія представив тонкий генератор, який вироблятиме струм не тільки від руху, а й від легкого дотику. В основі винаходу — міріади нанодротиків із оксиду цинку, які тонкіші за людську волосину. Вони генерують струм від торкання і згинання. Учений пропонує вплести наночастинки у тканину одягу. Звичайна сорочка або штани вироблятимуть струм від найлегших людських рухів або вітру. Професор вважає, що телефони, камери та портативні комп"ютери можна буде заряджати від власного вбрання.

Зараз ви читаєте новину «Мобільні заряджатимуть енергією людського тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути