Китайських саламандр потрібно рятувати передусім

Зоологічне товариство в Лондоні оголосило список амфібій, що перебувають під загрозою зникнення. На першому місці в ньому — гігантські китайські саламандри, один із найдавніших видів на землі. Їхня еволюція починається з часів динозаврів.

Китайські саламандри — найбільші у світі амфібії. Вони можуть досягати 1,8 м завдовжки. Їхнє м"ясо вважається делікатесом серед азійських гурманів. На цих тварин постійно полюють, тому нині вони під загрозою зникнення. Окрім того, гігантські амфібії вимирають через погіршення екологічного стану.

Китайські саламандри живуть виключно під водою при низьких температурах. Їх можна зустріти в гірських озерах та притоках найбільших річок Китаю — Хуанхе, Янцзи та Хейлунцзян. Вони живуть у замулених прибережних норах, тріщинах та западинах. У цих амфібій немає зябер — вони дихають за допомогою відкритих пор на шкірі

Очі китайських саламандр розташовані зверху широкої пласкої голови. Вони малі за розмірами й не мають повік, що спричиняє обмежений зір. Тому під водою амфібії орієнтуються переважно за допомогою нюху та дотику.

Харчуються вони рибою, меншими саламандрами, черв"яками, річними раками, комахами та зміями. Китайських амфібій вважають довгожителями. У неволі вони можуть жити до 50 років.

Сезон розмноження у саламандр триває з кінця серпня по вересень. Самиці відкладають до 400–500 яєць у печерах і відразу ж залишають їх. Після цього самці запліднюють яйця й охороняють їх 12–15 тижнів, доки не вилупиться потомство.

Зараз ви читаєте новину «Китайських саламандр потрібно рятувати передусім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути