четвер, 11 жовтня 2007 17:56

Кипріян і Юстина рятують від чарів

15 жовтня, понеділок, — священномученика Кипріяна, мучениці Юстини та мученика Феоктиста.

До язичницького волхва Кипріяна з Антіохії звернувся багатий юнак із проханням допомогти звабити християнку Юстину. Але чари й підступність дівчина перемагала постом, молитвами та хресним знаменням. Нарешті Кипріян упевнився у Христовій вірі й став ревним християнином. Згодом його обрали єпископом. Під час гоніння християн Кипріян і Юстина гідно витримали всі тортури. Вражений їхнім духовним подвигом, воїн Феоктист оголосив себе християнином і був страчений разом із ними (ІІІ ст.). У народі кажуть, що ці святі рятують від нечистої сили, чарів і злих духів.

16 жовтня, вівторок, — священномученика Діонісія Ареопагіта. Грецький учений Діонісій вивчав у Єгипті астрономію і став свідком сонячного затемнення у момент розп"яття Ісуса Христа. Від апостола Павла Діонісій прийняв християнство. Проповідував у Римі, Іспанії та Галлії (нині — Франція). На території нинішнього Парижа його зі сподвижниками стратили. За легендою, святий Діонісій узяв свою відрубану голову, пройшов із нею до храму і тільки там упав і помер.

17 жовтня, середа, — священномученика Єрофія Афінського. У І ст. він прийняв мученицьку смерть за християнську віру. За народними прикметами, в ніч на Єрофія і протягом усього дня  вітряно та холодно.

18 жовтня, четвер, — мучениці Харитини. Дівчину-сироту благочестивий християнин Клавдій виховав як рідну доньку. Вона навернула багатьох на шлях спасіння. 304 року за віру прийняла мученицьку смерть із молитвою на устах.

19 жовтня, п"ятниця, — апостола Фоми (Томи). Риболов із галілейського міста Пансади увірував у Христа і став одним із його 12 учнів. "Невіруючим Фомою" його прозвали тому, що він спочатку не повірив у воскресіння Ісуса. Але Христос явився апостолові й показав свої рани.

За церковними переказами, апостол Фома заснував християнські церкви в Палестині, Месопотамії, Ефіопії та Індії. За навернення у християнство сина та дружини правителя індійського міста Меліпура був катований і, уражений п"ятьма списами, відійшов до Господа. День строгого посту.

20 жовтня, субота, — мучеників Сергія та Вакха. Їх за часів імператора Максиміана (284–305 роки) було призначено на високі військові посади. Коли імператорові донесли, що вони християни й не шанують язичницьких богів, їх закатували на смерть.

Якщо на Сергія випаде перший сніг, то зима почнеться на Мотрону (9 листопада). Сніг, що випав удень, скоро розтане.

21 жовтня, неділя, — преподобної Пелагії, родом із міста Антіохія в Сирії. Красуня Пелагія вела легковажне життя. Почувши проповіді християнського єпископа, вона розкаялася й прийняла хрещення. Усе своє майно роздала жебракам і, перевдягнувшись у чоловічий одяг, пішла до Єрусалима на Єлеонську гору, де прийняла чернечий постриг. Тут вона в ревних молитвах досягнула духовних висот і померла 457 року.

У народі, очікуючи похолодань, кажуть: "Пелагія шиє рукавиці".

Зараз ви читаєте новину «Кипріян і Юстина рятують від чарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути