четвер, 20 вересня 2007 17:58

Ген росту допоможе виявляти хвороби

Нещодавно міжнародний науковий колектив завершив дослідження про відповідність зросту людей їхньому генетичному кодові. Під час досліджень відкрили один із генів, що відповідає за зріст людини. Він отримав назву HMGA2.

Ця знахідка допоможе діагностувати деякі хвороби та запобігти їх появі. Окрім того, дасть можливість визначати, чи зріст хворого відповідає його генетичному кодові. Якщо він буде занадто великий або малий, це може бути симптомом хвороби.

Відомо, що на зріст упливає багато факторів. Але значною мірою він визначається генетично. До цього часу не було відомо, які саме гени за нього відповідають. Учені лише припускали, що випадки патологічно низького або високого зросту пов"язані з деякими генетичними змінами.

Дослідники з американських, британських, шведських та фінських університетів і лабораторій проаналізували кілька баз даних щодо фізичних параметрів близько 35 тис. людей та їхні ДНК. Аналіз показав, що близько 0,3% змін у зрості як дорослих, так і дітей викликані мутаціями гена HMGA2.

Людина успадковує дві копії HMGA2 — по одній від кожного з батьків. Із досліджень випливає, що зріст залежить від розміщення нуклеотидів, тобто блоків, із яких складається молекула ДНК у цьому гені.

Ученим вдалося дослідити лише один ген, який впливає на зріст. Напевно, окрім зовнішніх умов, тут діє велика кількість пов"язаних між собою генів. Дослідники надалі працюють над їх виявленням.

Зараз ви читаєте новину «Ген росту допоможе виявляти хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути