пʼятниця, 23 травня 2008 15:00

Директор селекційної станції хизувався генетично модифікованими буряками

Генетично модифіковані цукрові буряки вирощують на Ялтушківській дослідно-селекційній станції в Барському районі на Вінниччині. Її директор 47-річний Віталій Старосуд минулого тижня похизувався дослідженнями перед головою облдержадміністрації Олександром Домбровським.

Голова адміністрації відкрив рот, але не знав, що сказати. Коли Старосуд почав говорити про інші досягнення, Домбровський таки запитав, навіщо потрібні генетично модифіковані цукрові буряки.

— Ми не хочемо відставати від Європи в питаннях науки, — каже директор станції. — Генетично модифіковані буряки у виробництво не пускаємо, але підтримуємо кількість насіння. Воно в нас уже більше десяти років випробовується.

— Генетично-модифікованими продукти стають тоді, коли у їхній природний набір генів вводять чужорідний ген. Він може відповідати за стійкість до гербіцидів, пестицидів, шкідників, засухи, — пояснює начальник лабораторії молекулярно-генетичних досліджень "Укрметртестстандарту" Руслан Голубець, 35 років. — Такі продукти розмножують у лабораторіях, а потім висівають у теплицях.

Для більшої кількості вітаміну С у шпинаті, наприклад, у нього вживляють ген щурячої печінки. Для створення морозостійкого сорту помідорів використовують ген американської морської камбали.

Генні інженери, наприклад, скроплюють землю гербіцидами. Потім відшуковують бактерію чи інший організм, який вижив. Його ген вживляють у сільськогосподарські культури.

— Наші буряки мають ген стійкості до гербіцидів загальної дії. Тобто, якщо ми покропимо площу гербіцидом "Раундап", то всі бур"яни погорять, а цим бурякам нічого не буде, — говорить Віталій Старосуд.

У теплиці Ялтушківської станції на стелажах розставлена розсада. Бурякові "стрілки" виросли заввишки майже 1 м. У кімнаті відчувається сильний запах меду. Це квітує цукровий буряк.

— Він ні на вигляд, ні за якими іншими ознаками не відрізняється від нормального, — зазначає старший науковий співробітник відділу селекції 46-річна Наталя Горбатюк. — Ми проводимо досліди, чи передають вони наступним поколінням стійкість до гербіцидів. А на полях їх ніхто не вирощує, бо немає ніяких законів, які дозволяли би це. Але як тільки дозволять, у нас буде запас насіння. Щоб Україна не закуповувала його в інших держав, а мала своє, перевірене.

Генетично модифіковані організми з"явилися наприкінці 1980-х у США. Нині найпоширенішими є соя, картопля, кукурудза, рапс, пшениця, диня, кабачки, бавовна, льон, томати. Серед приготованого — ковбаса і кондитерські вироби.

Генетично модифіковані продукти є в продажу в Україні. На упаковці вони не мають особливого маркування.

Учені досі не довели безпечність таких продуктів. Встановлено лише, що вони можуть викликати алергічну реакцію. Частина науковців стверджує, що в організмі людини вони накопичують пестициди та гербіциди.

Зараз ви читаєте новину «Директор селекційної станції хизувався генетично модифікованими буряками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути