вівторок, 30 жовтня 2018 06:16

Артем Агванян створив пристрій вимірювання якості повітря

Десятикласник Маріупольського технічного ліцею з Донецької області Артем Агванян здобув срібну медаль на Міжнародному конкурсі наукових проектів у Стамбулі, Туреччина. Створив систему моніторингу якості повітря. Працював над нею півроку.

Пристрій "Бреатхум" реагує на летючі органічні сполуки, які шкідливі для людського організму. Апарат точково аналізує стан повітря.

— Контролер — макетна плата, яку продають у магазині. До неї написав програмний код, — розповідає 15‑річний Артем Агванян. — Потім плату під'єднав до акумулятора й мережі вай-фай. Сигнали з датчиків виводяться на екран монітора у ­вигляді графіків. На графіках є різні поділки: ­безбарвна — безпечна, жовта — в повітрі є небезпечні домішки, червона — гранично допустимі концентрації сполук у повітрі перевищені. Усі дані можна дивитися в інтернет-додатку. Прилад дає людям можливість самостійно вимірювати якість повітря біля будинку чи на робочому місці.

Програмне забезпечення пристрою дозволяє скласти карту забруднення з прив'язкою до місцевості. Собівартість "Бреатхума" — 290 грн.

Зараз ви читаєте новину «Артем Агванян створив пристрій вимірювання якості повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути