Ексклюзиви

Американські вчені оживили мертве серце

Вчені з американського штату Міннесота оживили серця мертвих пацюків. Тобто майже створили живий орган в лабораторних умовах.

Для цього дослідники під керівництвом Доріс Тейлор спочатку за допомогою потужних очищувальних препаратів вилучили з серця омертвілі клітини. Після такої процедури від органу залишився прозорий каркас, що складається з виділених клітинами протеїнів. Потім його наповнили набором живих клітин, які взяли з серця новонародженого пацюка.

Через чотири дні в стерильних умовах лабораторії відновлене серце вперше скоротилося. А на восьмий день почало повноцінно працювати. Щоправда, його потужність становить 2% від потужності серця дорослого пацюка.

Нині вчені працюють над вдосконаленням свого відкриття. Вони вже пересадили кілька штучно відновлених сердець пацюкам. Таким чином перевірять, чи їхні органи здатні підтримувати життя цих тварин.

Дослідники сподіваються, що незабаром вони зможуть робити таке і з людськими серцями та іншими органами. Вчені вже почали проводити експерименти з серцями свиней, які за своєю структурою та розмірами схожі до людських.

— Людські органи створюватимемо зі стовбурових клітин хворого, який потребує пересадки. Це зменшить загрозу відторгнення, — говорить Доріс Тейлор. —Якщо все піде добре, ми зможемо відновити будь-які органи: серце, нирки, печінку. Ви говорите, що вам потрібно, а ми це робимо.

Таке відкриття може змінити ситуацію з донорськими органами, яких нині критично не вистачає. За статистикою, лише у США щороку помирає 50 тис. людей, так і не дочекавшись  донорського серця. Окрім того, близько 22 млн людей у світі живуть із постійною загрозою інфаркту.

Зараз ви читаєте новину «Американські вчені оживили мертве серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути