Тернопільський науковець кандидат ветеринарних наук Микола Кухтин, 30 років, створив новий метод визначення якості молока. Його технологія дає змогу перевіряти продукт швидше у 480 разів. Розробник виграв грант президента України в розмірі 75 тис. грн на дослідження та впровадження нового методу.
— Я більше двох років його розробляв. Вивчав мікроорганізми, які розмножуються в сирому охолодженому молоці, — каже Кухтин. — Раніше для аналізу молочної продукції треба було чекати 10–12 днів. А за моїм методом, результати можна отримати протягом півгодини.
В Україні охолоджене молоко віддають на переробку через 24–48 год. після доїння корів. 70% його надходить із приватних підприємств. У ньому, без дотримання правил гігієни, розмножуються холодостійкі мікроорганізми, які надають продукту гіркого смаку і неприємного запаху.
Заводи змушені приймати ту продукцію, яку їм пропонують селяни, — каже Кухтин. — Нема часу чекати висновків експертів протягом 10 днів. Тому затрачають великі кошти на додаткову очистку молока. Доки надійдуть результати з лабораторії, його вже пропастеризували і продали. За кордоном заводи приймають молоко тільки з ферм. Там процес доїння повністю автоматизований. Щоб зрозуміти різницю, достатньо такого факту: в Україні на мілілітр молока нормою є три мільйони бактерій, а в Європі їх максимальна кількість — до 100 тисяч.
Метод визначення якості молока Кухтина допомагає на молокопереробному підприємстві вибракувати неякісне, з якого не можна виготовляти дитяче й дієтичне харчування та масло. Розробник не хоче розповідати деталей методу. Нині його випробовують на Бучацькому сирзаводі та Тернопільському молокозаводі.
Коментарі
1