Ексклюзиви

Агава зацвіла раз за 40 років

У Дніпропетровському ботанічному саду розпустилася агава. Квітка цвіте два тижні раз на 40 років. Після цього рослина гине.

— Ми раділи, що квітка зацвіла і сумували, що вона скоро загине. Правда, від неї має лишитися потомство, якщо відбулося запилення, — каже завідувач тропічного відділу ботанічному саду Ірина Домницька. — Це може бути п"ять і навіть сто квіток. Але про це знатимемо через два тижні.

Агава 1,5 м заввишки. Має змієвидний стовбур. Листя сріблястого кольору до 1,5 м росте майже під самим цвітінням. Квітки білі, 5 см завдовжки.

— П"ять років тому в нас був схожий випадок. Тоді цвіла агава виду фуркроя. Їй було 30 років, — каже жінка. — Квітка мала до 3 метрів висоти. Лишила чотириста "дітей". Більшість ми пороздавали.

Агава — найпопулярніша квітка Мексики. Деякі її види, наприклад сизалеву, вирощують у тропіках для отримання волокна. У Мексиці з солодкого соку агави готують алкогольний напій пульке, а із серцевини стовбура — текілу.

Зараз ви читаєте новину «Агава зацвіла раз за 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути