Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 19:45

Жителі Добромиля пересварилися через церкву

Автор: фото: Євген ПОНОМАРЕНКО
  Церква Зіслання Святого Духа стоїть над центральною вулицею у місті Добромилі Львівської області.
Церква Зіслання Святого Духа стоїть над центральною вулицею у місті Добромилі Львівської області.

18 років поспіль греко-католицька та православна громади міста Добромиль Старосамбірського району Львівської області сваряться за церкву Зіслання Святого Духа.

У Добромилі 1200 дворів. Є римо-католицький костел, греко-католицькі церква й монастир, а також церква Зіслання Святого Духа. Остання стоїть над дорогою. У королівських книгах ХVI століття згадується, що її збудували брати Гербурти. 1989-го основна частина мешканців Добромиля розділилися на дві парафії — православну Московського патріархату та греко-католицьку. Православні зайняли приміщення церкви Зіслання Святого Духа.

За два роки до Добромиля із міста Комарна Городоцького району приїхав 53-річний греко-католицький священик Володимир Юрга й почав виганяти православних. Священик Степан Гринів поскаржився до Львівського обласного суду. Однак той постановив передати церкву греко-католикам.

Міліціонери виселяти православних парафіян відмовилися. Тоді виконувати рішення суду взялися працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю.

— Чоловіки в чорних масках почали виганяти нас, — згадує 81-річна Іванна Просіцька.— Ми набрали повні жмені каміння і давай по них. Один четвертокласник так каменюкою завалив убозівцю в голову, що той підняв руки вгору і крикнув "Здаюся!".

Після цього православні продовжили правити, а греко-католики молились у капличці при дорозі. Міська рада порадили священикам правити служби по черзі. Ті відмовилися.

— Це неприпустимо, щоб один правив, а другий чекав під церквою, — обурювався отець Степан.

Відтоді, кажуть добромильці, між ним та отцем Володимиром почалася справжня війна, у якій брали участь набожні добромильці.

Отець Віктор вимагає, щоб православні сплачували оренду

— Отець Володимир на богослужінні обзивав нашого священика чортом, дияволом, комунякою, — махає руками Іванна Просіцька. — Нас називає кривославними. Люди почали між собою сваритися. От зараз виженуть корів на пасовисько, а там говорять між собою дві православні. Підходить греко-католичка, і всі замовкають.

До розмови приєднується 62-річна Марія Пушак.

— У мене з дитинства була подружка Стефа Латицька, — каже вона. — Ми з нею разом до школи ходили, одна в одної вдома їли, спали. Тепер вона стала католичкою, а я ходжу до тої ж церкви, що й мама ходила. Вже ми зі Стефою не маємо одна до одної серця.

Зрештою спонсори виділили гроші на храм для греко-католиків, і його побудували. Однак конфлікт триває. Частина греко-католиків відмовилися од відправ отця Володимира Юрги й запросили до Добромиля отця Віктора Коцеміра. Тепер уже він говорить про право власності греко-католиків на церкву Зіслання Святого Духа. І вимагає, щоб православні сплачували оренду за користування храмом. Ті обурюються.

— Вони не мають за що утримувати свою нову церкву, то й хочуть із нас гроші здирати, — каже Марія Пушак.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Добромиля пересварилися через церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути