Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2007 07:04

Жертви вибуху в кафе не отримали жодної копійки допомоги

Автор: фото: Катерина ЄВДОКИМЕНКО
  Луганчанка Ганна Бабакова показує понівечену вогнем руку. Їй ніяково, коли її каліцтво лякає перехожих. Навіть у нестерпну спеку дівчина одягає сукню з довгим рукавом
Луганчанка Ганна Бабакова показує понівечену вогнем руку. Їй ніяково, коли її каліцтво лякає перехожих. Навіть у нестерпну спеку дівчина одягає сукню з довгим рукавом

Півроку минуло після вибуху двох газових балонів у кафе "Суп-Хауз" у центрі Луганська, неподалік бібліотеки Горького. Тоді загинули п"ятеро жінок. Ще шестеро отримали опіки. Мер Луганська Сергій Кравченко обіцяв потерпілим повністю оплатити лікування, лікарняні, виділити путівки на відпочинок.

— Із обіцяного не зробили нічого. Ми зверталися до влади, народних депутатів, господарів кафе, щоб сплатити лікарняні — і все дарма, — каже колишня офіціантка "Суп-Хауз" 20-річна Ганна Бабакова. — Нам розповідали, що мер приїжджав до нас в лікарню, але ми його так і не побачили.

Ганна отримала найтяжчі опіки та травми. Їй сильно ушкодило ліктьовий суглоб правої руки. Два місяці вона провела в обласному опіковому центрі. На руки пересаджували шкіру із сідниць, розробляли лікоть, який не згинався. Грошима на ліки Ганні помагали лише батьки, заможні, але не надто багаті люди.

У кафе Ганна влаштувалася після закінчення Луганського комерційного коледжу. Працювала неофіційно. Господарі "Суп-Хаузу" взяли її на роботу, але трудової книжки не відкрили. Відповідно, відрахувань до Фонду соціального страхування не було. Для держави Ганна Бабакова — нелегал. Як працівника її ніби й не існує.

— Ми просили фонд сплатити за особисті речі, що згоріли у вогні. Нам відповіли: "Несіть чеки. А то ви зараз скажете, що у вас шуба норкова була", — обурюється Ганна. — Наші дівчата-офіціантки ходили в курточках. Про які норки вони кажуть?!

Було й таке, що прийшла в прокуратуру людина з фонду, — продовжує. —  Говорить, я потерпілим дівчатам усе виплатив. Слідчий просить показати документи. А їх немає, і бути не може. Нам ніхто нічого не платив. Звідусіль під різними приводами приходять відмови. Немає інвалідності — немає допомоги.

Не вистачало відваги глянути на попечене обличчя

Усі ліки купуємо самі. Наприклад, флакончик мазі від рубців коштує 250 гривень. Його вистачає на три-чотири рази.

"Суп-Хауз" відкрили в грудні 2006 року. У ньому працювало 12 осіб. Навіть адміністратор закладу офіційно на роботі не числилася. Слідчий прокуратури викликав власницю кафе Інну Рибалко, щоб та заповнила потерпілим лікарняні для виплати в Фонді страхування.

— Вона так і не з"явилася, — каже Ганна Бабакова. — На наше прохання їй подзвонив помічник одного з депутатів. Трубку взяв чоловік хазяйки Петро Рибалко. Сказав, що вони не причетні ні до чого. І що "виплачувати гроші до їх пенсії ми не збираємося". Які гроші, які пенсії? Вони копійки не заплатили.

За проектом "Суп-Хауз" мав бути великим двоповерховим кафе з електропечами. Побудували ж удвічі менший заклад, у якому їжу готували на скрапленому газі. За чутками, "Суп-Хауз" збираються відбудувати знову.

— У нас у всіх був шок, — згадує дівчина про своїх подруг — офіціанток і кухарів. — Там загинуло п"ять чоловік. Невже після цього хтось туди піде сидіти на людських кістках?

Вона вступатиме до інституту на технолога-харчовика.

— Після вибуху думала, що працювати в харчовій промисловості не буду ніколи, — зізнається. — Зараз заспокоїлася.

Ганна часто прокидається ночами. Рубці на руках болять аж до сліз. Свої фото після вибуху дівчина зважилася роздивитися лише недавно. Раніше не вистачало відваги глянути на попечене обличчя.

Зараз ви читаєте новину «Жертви вибуху в кафе не отримали жодної копійки допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути