субота, 06 вересня 2008 07:06

За злиті нечистоти призначили 6 гривень штрафу

6 грн 72 коп. має сплатити Стеблівська бавовняна прядильно-ткацька фабрика за те, що скинула в річку Рось 60 кубометрів нечистот. Такий штраф визначила Черкаська природоохоронна прокуратура з санепідемстанцією й екологічною інспекцією.

— Де вони знайшли таку формулу нарахування штрафу — не знаю, — обурюється Михайло Самойленко, мер міста Корсунь-Шевченківський Черкащини, неподалік якого розташована фабрика.

Злив нечистот помітили міські депутати й рятувальники.

— Воду забруднюють уже два роки, — каже 37-річний Микола Крат, депутат міської ради Корсуня-Шевченківського. — Бувало, кладу у пральну машину білий одяг, а дістаю коричневий. У липні побачив на річці пляму розміром десь 200 на 15 метрів. Смерділо чимось затхло-хімічним. Санстанція зробила аналіз, показники допустимих норм перевищували в тисячі разів. Нам подзвонили зі Стеблева. Сказали, що фабрика щотижня скидає в річку до 180 тонн хімічних стоків.

До фабрики вночі поїхали депутати, міліціонери, рятувальники. Побачили, як з пожежного рукава витікає буро-зелена суміш.

— Я набрав її у посуд, — веде далі Крат. — Там, де суміш попала на руку, вимити без мила було неможливо. Отримав невеликі опіки. Наступного дня повідомили в усі відповідні служби. Однак на фабриці домовилися з ГЕС, щоб спустили воду. Люди казали, що такого паводка давно не було.

Депутат зауважує: раніше на фабриці використовували природні барвники. Тоді стоки не шкодили навколишньому середовищу. Нині ж користуються штучними.

— Складається враження, що обласна прокуратура упереджено ставиться до цього, — обурюється депутат. — Узяли до уваги тільки 60 тонн. А зі штрафом з нас посміялися. Хоч би тисяч 8–10 призначили.

Стеблівську бавовняну прядильно-ткацьку фабрику створили  1818 року. Тут працюють понад сто осіб. Виготовляють брезент, канву, ковдри.

— Які викиди? — дивується директор фабрики Борис Чуєнко. — У нас всі установки для накопичення стоків демонтовані, цех фарбування опломбований. Ми самі попросили, щоб не було до нас претензій. Ми саме екологічне підприємство. Фарбуємо продукцію у Луцьку.

Цікавлюся, де саме фарбують вироби стеблівчани.

— Я те підприємство толком не знаю, — відповідає Чуєнко. — Якесь промислове, вони ж тепер часто міняють назви.

Зараз ви читаєте новину «За злиті нечистоти призначили 6 гривень штрафу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути