Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2007 07:09

З Майдану виселяють торговців національною символікою

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Так учора виглядала ”сидяча забастовка” торгівців символікою на Майдані
Так учора виглядала ”сидяча забастовка” торгівців символікою на Майдані

"Ти чого хочеш, жидівська морда, а? Вижити з України все українське? Ми вам цього не дамо зробити! Ану покажи посвідчення!" — кричить на вигляд 40-річний сивий торговець сувенірами на майдані Незалежності.

За кілька секунд він і ще кілька торговців відштовхують чиновника столичної мерії від дерев"яних столів-розкладок.

До групи торговців підходить Віктор Карпенко зі столичної мерії. Він каже їм "забрати столи" й залишити Майдан.

— Я також українець, виконую свої обов"язки. Ви тут не повинні бути. Ви засмічуєте, обпльовуєте Майдан, затоптуєте траву, — пояснює Карпенко.

І через півгодини після розмови він не може заспокоїтися.

— Користуються тим, що я нічого не можу зробити. А так би врізав йому по-чоловічому! Розвели тут балаганище! Не центр міста, а справжній базар. Чого вони ночують тут? Бо думають лише про заробітки. У кожного щомісяця виходить по тисячі доларів, повірте, — обурюється Карпенко в розмові з кореспондентом "ГПУ".

Минулої суботи керівництво мерії пригнало на Майдан декілька тракторів і вантажівок-водовозок. Їх поставили на місця, де сувенірники розкладають столи з товаром.

— Ми прийшли на роботу, а тут вже місця зайняті. Хлопці лягали під колеса, щоб не пустити інші водовозки. Зараз чергуємо тут цілодобово, — каже 49-річний Анатолій Гудз.

Він торгує на Майдані українськими прапорами й значками з 1991-го.

— Заробітки насправді невеликі. Виходить кілька тисяч гривень на місяць. Цього ледь-ледь вистачає прогодувати трьох дітей, — каже Анатолій.

Найбільш ходовий товар — Конституція України

Національною символікою на алеї поблизу київського Головпоштамту торгують із 1989 року. Іванові Теслюку — 83. Він працює на Майдані з 10.00 до восьмої вечора. Живе на спальному масиві Троєщина. Свій товар — книги — за символічну плату залишає на ніч у приміщенні Головпошти. Родом чоловік із Волині, на Майдані торгує з 1991-го.

— Почав тут продавати книжки, тільки-но вийшов на пенсію. Був в УПА, відсидів 10 років у лагерях, потім 40 років відбув у вигнанні в Казахстані. За України мене виправдали, виділили квартиру. Маю пенсію 530 гривень, але її не вистачає на життя, — каже Іван Гнатович.

Він розкладає товар на столику. Кілька книжок — "Гетьмани України", "Кобзар" Тараса Шевченка, Конституція України і дві книги "Після Майдану" Леоніда Кучми. За півгодини нашої розмови купують три книжечки з Конституцією. Це найбільш ходовий товар. Книга Кучми коштує в Теслюка 60 грн.

— Ціни на книги тут дещо завищені, — вважає 30-річний киянин Василь Матвійчук. — Таку ж книгу Кучми продають на Петрівці за 40 гривень. Але я не проти, щоб вони тут торгували.

60-річний Дмитро Власійчук приїхав до столиці у відрядження з Вінниччини.

— Ваш мер забагато собі дозволяє, він знищує все українське. Я не бачив у сусідньому торговому центрі "Глобус" жодної вивіски українською. Тому важливо, щоб в центрі продавали український товар, — каже вінничанин.

Один із водіїв водовозки зриває із цистерни плакат, який начепили торговці. На ньому написано: "Ганьба адміністрації, яка веде війну з українською культурою на Майдані!". Водій ховає плакат у кабіну.

— Звісно, у нас є власна думка про все, що зараз робиться на Майдані. Тільки якщо я скажу вам цю думку, то завтра залишусь без роботи, — каже він і закривається в кабіні.

Мер змусить усіх ходити з коробками на грудях

Минулої п"ятниці мер столиці Леонід Черновецький заявив, що усім, хто захоче торгувати на Майдані, доведеться ходити з коробками на грудях, у яких буде розкладено товар.
— Жлобства на Майдане я не потерплю. Никогда, пока я мер Киева, на Майдане Незалежности, который является символом страны, не будет столов, на которых продается все подряд, в том числе и антисемитская литература, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «З Майдану виселяють торговців національною символікою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути