пʼятниця, 09 лютого 2018 00:55

Лікар прошепотів: "Дитина зараз помре, а спишуть на мене"

Автор: ФОТО надане Аліною Лоєвською
  Чотиримісячний Орест Ситяк із Хмельницького від народження має кілька складних діагнозів. Щоб зміг розвиватися, самостійно рухатися та ковтати їжу, хлопчику необхідне лікування в Китаї
Чотиримісячний Орест Ситяк із Хмельницького від народження має кілька складних діагнозів. Щоб зміг розвиватися, самостійно рухатися та ковтати їжу, хлопчику необхідне лікування в Китаї

— Лікарі скалічили мою дитину. Визвали пологи на 39-му тижні, хоча схваток не було, води не одійшли. Мали б зробити кесарів розтин, бо запліднення було штучне, вагітність — пізня. До того ж маю вузький таз. Натомість начмед Лариса Притуляк, не вивчивши історію хвороби, махнула на мене рукою: "Родит сама", — згадує 36-річна Аліна Лоєвська із Хмельницького.

19 вересня 2017 року в обласному перинатальному центрі народила сина — Ореста Ситяка. Через складний процес пологів дитина пережила гіпоксію — брак кисню.

— Потуги були дуже слабкі. Сина витягнули вакуумним екстрактором. Хоча, за інструкціями МОЗ, вакуум можуть використовувати тільки як допоміжний засіб. У животі дитина лежала трохи боком — так і тягнули, — розповідає породілля. — Тепер ліва рука й нога сина скалічені. Кістки черепа надто зайшли одна на одну, зрізали верхні шари мозку. Від такої деформації об'єм голови з народження не збільшується.

4-місячний Орест має комбіноване ураження центральної нервової системи, судоми, рухові порушення, пошкодження шийного відділу хребта.

— У родзалі сина поклали на груди. Він почав однотонно нити. Так тривало 5 годин. Неонатолог (лікар, що опікується новонародженими. — ГПУ) не знайшла відсмоктувача, щоб звільнити від слизу рот і ніс немовляти. Киснева маска не працювала. Крапельницю зі знеболювальним одразу не змогли поставити, бо новонародженим це роблять через спеціальний пристрій. Він не діставав до розетки. Зрештою прийшов реаніматолог Василь Чолій. Глянув на Ореста і спитав у колеги, чи використовували вакуум. Коли та кивнула головою, прошепотів: "Він зараз помре, а спишуть на мене". До відділення реанімації сина забрали тільки вранці. Мав зупинку серця, п'ять днів був у комі. Лікарі, які не пов'язані з перинатальним центром, в один голос кажуть: це родові травми. Але офіційно такий діагноз ніхто не ставить, — говорить Аліна Лоєвська.

Жінка подала на медиків скаргу до поліції — за неналежне виконання професійних обов'язків.

— У Лоєвської — нормальний за розмірами таз. Його вимірювали при оформленні в стаціонар, — каже лікар-гінеколог Алла Кропивницька, яка приймала пологи в Аліни Лоєвської. — Ніхто не бачив жодного підтверджуючого документа, що справді є пологова травма, в якій вона мене звинувачує. Це її фантазія. Чекаємо на результати експертизи.

Оресту Ситяку необхідне лікування в Китаї. Один курс коштує понад $11 тис. Загалом їх треба пройти шість.

Реквізити для допомоги:

Аліна Лоєвська: р/р 5168 7573 3925 2845

Зараз ви читаєте новину «Лікар прошепотів: "Дитина зараз помре, а спишуть на мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути