Ексклюзиви
середа, 16 травня 2007 07:10

Восьмеро селян отруїлися викидами гідрометалургійного заводу

— Ми з чоловіком і донькою саме пасли сільську череду, — згадує минулу п"ятницю 39-річна секретар сільради села Богдано-Надеждівка П"ятихатського району Дніпропетровщини Наталія Мороз. — Десь о десятій ранку село затягнула чорна хмара. Думали, на дощ. Потім почало пекти у грудях, горлі. У доньки Альонки розболілася голова, у чоловіка почервоніло обличчя.

Хмара йшла від гідрометалургійного заводу державного підприємства "Східний гірничозбагачувальний комбінат" в сусідньому місті Жовті Води. У П"ятихатському районі вона накрила  села Богдано-Надеждівку, Миролюбівку, Полтаво-Боголюбівку, Культуру й селище Мирне. Люди надихалися викидами, бо саме садили городи. Коли їм ставало погано, ховалися в хатах. Із п"яти сіл до лікарів звернулися кілька десятків осіб. До райлікарні поклали вісім осіб. Інші отримали допомогу на фельдшерських пунктах.

 Витік стався на сірокислотній дільниці заводу.

— О восьмій ранку чистили холодильні установки, змінювали фільтри, — розповідають у міському управлінні МНС. — Виробництво кислоти не зупинили, тому почався викид сірчаного ангідриду.

Коли працівники побачили пил, кинулися вимикати установку. На це треба час, тому зупинили витік біля другої дня. Рятувальники перевірили повітря в місті. Показники не перевищили норму — сильний вітер потягнув хмару на села.

Нині на місці пригоди працює комісія екологічної безпеки. Вона визначає кількість розсіяного пилу. Обласна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом забруднення повітря хімічними відходами.

— Сірчаний ангідрид — дуже небезпечна сполука, — кажуть рятувальники. — З водою він утворює сірчану кислоту.

Зараз ви читаєте новину «Восьмеро селян отруїлися викидами гідрометалургійного заводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути