вівторок, 04 березня 2008 07:10

Вихователі побили інтернатівців

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Дев’ятикласник Михайло Фейчук (ліворуч) з другом Петром Піотровським на вулиці в селищі Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області. Михайло розповідає, як його били вихователі інтернату
Дев’ятикласник Михайло Фейчук (ліворуч) з другом Петром Піотровським на вулиці в селищі Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області. Михайло розповідає, як його били вихователі інтернату

Семеро вихованців Перегінської школи-інтернату, що в Рожнятівському районі Івано-Франківщини, 6 січня пішли у село колядувати. Дозволу не запитали. Після повернення педагоги гроші забрали, а вихованців побили.

— Найбільший гріх на землі — кривдити сироту, — говорить 52-річна Ганна Тихоненко, вихователька старших класів. — Я на власні очі бачила, як били дитину з сьомого класу.

Інтернатівці на вечір і вихідні залишаються з вихователями. 6 січня у школі проводили Святвечір, де були присутні директор, завуч і троє вихователів.

— Після вечері директор і завуч взялися за дисципліну. Хотіли, аби діти вишикувалися в шеренгу по двоє та пішли у спальний корпус, — каже Тихоненко. — Але діти цього не хотіли. Хлопці з моєї групи довго не поверталися з туалету. Я туди зайшла, а двоє вже на двір через вікно вистрибують. Вибігаю в хол, а наша завуч ще з однією вихователькою копають ногами семикласницю Галю Куриляк, бо вона не хотіла йти до шеренги. Директор на все це дивилася. Галина вперта, навмисне робить навпаки. Кажу вихователю: хлопці на коляду втекли. А вона: "Гади повтікали, йдем гадів шукати".

Коляда у Перегінську проходить тільки на другі Різдвяні свята. Із 6 по 9 січня колядують у сусідньому селі Небилові. Туди і пішли семеро інтернатівців. Вихователі з директором півночі їх шукали.

— Як знайшли — заходилися бити. У поміч узяли дев"ятикласника Валерія Громака. Він видний, високий хлопець. На той крик вибігали люди із будинків. Їм відповідали, що зі своїми справами розберуться самі, — веде далі Ганна Антонівна. — Дев"ятикласник Міша Фейчук, обороняючись, зачепив завуча. Викликали "швидку". Хлопцеві вкололи таке заспокійливе, що ноги почало віднімати.

Я вимагаю в міністра освіти так це не залишати

— Коли я прийшла, дивлюся — а моя Галя на землі лежить, — розповідає вихователь 7 класу Ірина Корнотич, 37 років. — "У мене ноги так болять, що не можу стояти", — каже. Її корчило від болю. Володя Годзюр жалівся, що його товкли головою до стіни. Діти дуже чекали тої коляди. Хотіли грошей заробити.

7 січня Ганна Тихоненко написала листа до обласного відділу освіти. За десять днів дітей відпустили на щедрівку до сусіднього села Радів. А 23 січня у школі була перевірка з області, дирекція отримала догани. За день до того п"ятьох побитих дітей відправили до психіатричного диспансеру "Надія" в Івано-Франківськ. Там вони пробули вісім днів.

— Дітей побили, порвали наколядовані гроші, ще й зробили дурними, — згадує обурення дітей Ганна Тихоненко. — Я вимагаю в міністра освіти так це не залишати. Ми у той вечір припустилися помилки. Хай покарають тих, хто так жорстоко повівся з неповнолітніми. Не проти навіть, аби мене звільнили, якщо є за що.

Бійкою зацікавилася прокуратура. У дітей взяли свідчення. Усі підтвердили побиття. Однак 19 лютого справу закрили — за браком доказів. Самих свідчень замало, а побої зняти вже не можна.

Директор і завуч запевняють, що бійки не було.

— Перед вечерею я просила дітей не йти, — пояснює директорка 42-річна Оксана Кулик. — Вони не послухали. Ми їх півночі шукали, опісля провели виховну роботу, і на тому все закінчилося.

— Побиття видумала група людей, яким не подобається нинішнє керівництво, — упевнена Віра Патрійчук, 39 років, завуч інтернату.

Зараз ви читаєте новину «Вихователі побили інтернатівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути