Ексклюзиви
середа, 11 червня 2008 07:08

Українці не можуть повернутися додому

  Телефони  харківської турагенції ”Слобода-тур” кілька днів не відповідають
Телефони харківської турагенції ”Слобода-тур” кілька днів не відповідають

Близько сотні туристів із Харкова не можуть повернутися додому з відпочинку в Туреччині та Єгипті. Туроператор "Слобода-тур" не забезпечила їм зворотних білетів. Люди п"ять днів живуть у Туреччині в аеропорту, в Єгипті — у бараках поряд із аеропортом. Позичають одне в одного гроші на харчування.

— Ми відпочивали в Табі (містечко в Єгипті, майже на кордоні з Ізраїлем. — "ГПУ" ), а коли приїхали до аеропорту летіти назад, виявилося, що наших прізвищ немає в списку. Нам сказали, що наші квитки недійсні, — розповідає Олена Проценко. Вона повернулася до Харкова, бо сама придбала нові квитки. Вони коштували їй утричі дорожче, ніж ті, за які платила, коли купувала путівку.

Турагенція "Слобода-тур" кілька днів не працює. Телефони не відповідають. Із понеділка на дверях з"явилося оголошення: "У даний час фірма займається поверненням туристів із Єгипту і Туреччини. Із питань виплат прохання звертатися пізніше". Родичі туристів щодня збираються перед дверима агенції.

— Донька писала в есемесці, що спочатку їм щось обіцяли, просили почекати. А тепер уже навіть нічого не обіцяють, сказали: вами вже ніхто не опікується, — каже Олег Пронін.

Разом із родичами українців, які залишаються в Туреччині та Єгипті, стоять представники дрібних турфірм. Вони купували тури в "Слободі", а потім перепродували їх.

— Люди розрахувалися зі "Слободою", а вона не перерахувала гроші авіакомпанії. Тому туристів не везуть назад, рейси поскасовували, — пояснює Ольга Яцко, директор турагенції з Тернополя. — У "Слободи" велика заборгованість перед турецькими та єгипетськими партнерами — близько трьох мільйонів доларів. Увесь цей час наших туристів брали в готелі й на літаки в борг. А тепер терпець увірвався.

— Наші негаразди почалися, ще коли ми тільки приїхали, — ділиться Олена Проценко. — Одразу було зрозуміло, що щось там не так. Цілий день не селили в готелі, катали на автобусі вздовж і впоперек тієї Таби, й лише надвечір поселили.

Родичі постраждалих збираються судитися з туроператором і вимагати повної компенсації грошей і виплати моральних відшкодувань. Тим часом вони звернулися по допомогу до інших туристичних фірм. Одна з них допоможе частині людей повернутися додому.

Правоохоронці фірмою "Слобода-тур" не займаються. Пояснюють, що не бачать ознак шахрайства.

Треба мати додаткові гроші

Найперша порада експертів — користуватися послугами туристичних компаній, що давно працюють, назви яких "на слуху".
При купівлі туру варто ставити якомога більше запитань: куди звертатися зі зламаною рукою, чи є на території готелю лікар-стоматолог... У компанії мають чітко і впевнено відповідати на них. Потрібно уважно перечитати страховий поліс і звернути увагу, як турфірма пропонує уникати можливих проблем.
За кордоном можна звернутися у консульство України, але потрапити на його поріг складно. Єдиний вихід у ситуації, коли вас обдурили, — мати додаткові гроші й самому купити зворотний квиток. А вже вдома судитися з турфірмою.

Валентина ТУЖИНА

Зараз ви читаєте новину «Українці не можуть повернутися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути