Ексклюзиви
вівторок, 04 грудня 2007 07:12

У Харкові звільняються машиністи метрополітену

25 машиністів харківського метрополітену подали минулого тижня заяви на звільнення. Кажуть, через те, що керівництво змушує їх перепрацьовувати й проходити позачергову атестацію.

Минулої середи майже 30 членів Вільної профспілки залізничників прийшли до управління. Принесли вінок із написом "Від профспілки" і перев"язану чорною стрічкою книжку з назвою Кодекс законів про працю. У руках кожного була гвоздика. Вінок і Кодекс поставили біля будівлі управління. Постояли 10 хв. у траурному караулі й мовчки розійшлися.

— Нам нічого більше не залишається, як проводити такі акції. Ми не бачимо іншого виходу, — говорить Іван Биков, 43 роки. — Умови роботи на підприємстві нестерпні, гнітюча атмосфера. Нас зацькували постійними перевірками, екзаменами, змушені вдвічі більше працювати за ті ж гроші. Деякі після нічної зміни змушені ще щось робити. Вихідних удвічі менше, ніж колись. Аби оглянути стометровий потяг, дають дев"ять хвилин. Декілька працівників потрапили до лікарні з серцевим нападом, я звільнився.

Аби оглянути стометровий потяг, дають дев"ять хвилин

Машиніст Юрій Сердюк, 45 років, відмовився йти на позачергові іспити. Каже, після цього його звільнили із записом "не відповідає займаній посаді". Багато машиністів написали заяви на звільнення "у зв"язку з порушенням Кодексу законів України про працю та колективного договору". Начальник метрополітену 46-річний Сергій Мусєєв їх не підписав.

— Порушень із боку керівництва не було, — пояснює Мусєєв. — Машиністів треба переекзаменовувати, бо від того залежить безпека пасажирів. Тим, хто звільнюється через екзамен, вихідної допомоги не платитимуть. Вільна профспілка діє незаконно. Вона не зареєстрована. Її члени відмовляються від іспитів, не хочуть проходити навчання з підвищення кваліфікації. Чотири машиніста звільнили через прогули.

У листопаді метрополітен перевіряла спеціальна комісія Держгірпромнагляду. Порушень не виявили.

— На той час ніяких критичних порушень не було, ніхто з машиністів не переробляв, — говорить начальник територіального управління Держгірпромнагляду Микола Денисенко. — Хоча коли працює перевірка, ніхто норми не порушуватиме.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові звільняються машиністи метрополітену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути