понеділок, 07 травня 2007 07:00

Тракторист убив міліціонера

Автор: фото з родинного архіву Жиденків
  Михайло Жиденко разом із дружиною Любов’ю Головко вечеряють у власному дворі в селі Просяне Нововодолазького району Харківської області. Торік на травневі свята до родини з’їхались діти й онуки
Михайло Жиденко разом із дружиною Любов’ю Головко вечеряють у власному дворі в селі Просяне Нововодолазького району Харківської області. Торік на травневі свята до родини з’їхались діти й онуки

У Харкові триває суд над 53-річним трактористом Михайлом Жиденком із села Просяне Нововодолазького району. Торік 15 листопада у власному дворі він застрелив із мисливської рушниці 30-річного старшину міліції Віталія Сидоренка.

— Того дня я поїхала у справах, повернулася близько п"ятої вечора, — згадує дружина Михайла Любов Головко. — Бачу, у дворі біля літньої кухні мого Мишу б"ють двоє незнайомців. Підбігаю: "Хто ви такі, чого його чіпаєте, що вам треба?" Той, що бив, ткнув мені в рота дулю й каже Мишкові: "У тебе був строк два тижні вибачитися перед старою жінкою. Чому не прийшов? Зараз за все отримаєш!"

Михайло намагався вирватися, та незнайомці не відпускали. Вимагали йти з ними. Жиденко погодився, тільки попросився зайти до хати взутися. Із будинку вийшов із рушницею.

— Закричав голосно: "Пішли звідси геть! Уб"ю!" й націлився на них, — згадує жінка. — Один із нападників, крупний високий хлопець, кинувся на чоловіка. Миша як і казав — вистрелив. Хлопець упав на землю. Я підбігла до Михайла й благала більше не стріляти.

Жиденко зайшов до хати, викликав "швидку" й міліцію. Поранений помер на місці — куля влучила в груди. Ним виявився старшина міліції Віталій Сидоренко з селища Пісочин Харківського району. Його колега старший лейтенант Олександр Білозор, 25 років, дочекався лікарів.

Михайла забрали до слідчого ізолятора й порушили кримінальну справу. Звинуватили в убивстві міліціонера під час виконання службових обов"язків. Йому загрожує довічне ув"язнення.

Селяни вважають, міліціонерів найняв Роман — син Михайлової сусідки-пенсіонерки Марії Головешко. Три роки тому сусіди посварилися через стару грушу на межі. Михайло вважав, що дерево більш не родитиме, й спиляв його. Марія протестувала. А минулої осені, під час оранки, Жиденко на власному тракторі заїхав на город Головешків.

— Роман погрожував найняти людей, які помстяться за матір, — плаче Любов. — От і найняв міліціонерів. Але вони не з нашого району, були у штатському. Чого сюди їхали?

Три роки тому сусіди посварилися через стару грушу на межі

Із початку слідства селяни збирали підписи й вимагали, аби статтю "вбивство" замінили на "необхідну самооборону" й відпустили Жиденка.

Михайла в селі називають "Мосьою". Його чепурна хата стоїть на околиці. Кажуть, мирний чоловік, майстер на всі руки. Гарної думки про нього й перша дружина, яка теж мешкає в селі. Після розлучення Жиденко зійшовся з Любов"ю Головко. Дорослі син і донька живуть окремо, але часто привозять онуків до діда.

Марія Головешко живе з сином, ні з ким не товаришує. Подейкують, що іноді чаклує. Син продає книги й журнали в Пісочині. До нього часто на власних автомашинах приїжджають заможні друзі.

На слідчий експеримент зібралося півсела. Михайла зустріли оплесками. Люди хотіли розповісти, як було, та слідчі не слухали. Тоді вони блокували машину, в якій привезли Жиденка, вимагали відпустити. На Маріїних воротах хтось написав: "Убивця". Слідство тривало чотири місяці.

— Михайло захищав своє життя, — каже адвокат Володимир Тимошенко. — Його треба виправдати. А кримінальну справу порушити проти міліціонерів. Вони вчинили розбійний напад.

Начальник Нововодолазького райвідділу міліції Роман Прогнимак визнає: йому не відомо, що робили пісочинські правоохоронці на території району. Приїхавши, вони не зареєструвалися в райвідділі, як того вимагають правила. Після такого зізнання начальника перевели на інше місце роботи "за власним бажанням".

Олександр Білозор, який був разом із Сидоренком, запевняє, що вони приїжджали до Просяного виконати службове завдання.

— Ми залишили машину на дорозі й робили дворовий обхід, — розповідає він. — Зайшли до першого-ліпшого будинку. Звідти вийшов п"яний чоловік у криво надітій армійській шапці. Ми представилися, сказали, що треба поговорити. Віталій показав посвідчення, та чоловік не захотів дивитися. У цей час заїхала його жінка на велосипеді. Почала лаятися, виштовхувати. Чоловік тим часом повернувся до будинку, вийшов за півхвилини, крикнув жінці "Відійди!" і стрельнув.

Підтримати Михайла Жиденка на засідання до харківського апеляційного суду з Просяного приїхали понад 20 осіб. Суддя відправив справу на дорозслідування.

Зараз ви читаєте новину «Тракторист убив міліціонера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути