Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 05:00

Тіло Івана Мельника знайшли у занедбаному саду

30 серпня в селі Макіївка Смілянського району на Черкащині поховали 25-річного Івана Мельника. Напередодні його тіло знайшли в саду за селом. Востаннє Івана бачили ввечері 28 серпня: він тікав на мотоциклі від працівників Державтоінспекції.

— Того дня ми з Ваньою пололи, — згадує матір 46-річна Галина Шульга. — Коли звонить син Васько, брат-близнюк Вані. Він працює охоронцем в "Агро-Росі", просив привезти йому води. Ваня поїхав до нього на "юпітері".

— Я тоді поле кукурузне обходив. Чую: наш мотоцикл розривається. Обертаюся: гаїшники з мигалками летять за Ваньком по кукурузі. Кричу їм: "Стій!" Один послав мене, другий кричить: "Це охрана, давай газу!" — говорить Василь Мельник, 25 років.

Він знову зателефонував матері.

— Кричить: "Мамо, Ваня переїхав посадку, заїхав у садок. Забуксував", — утирає сльози Галина Василівна.

— Бачив, як біля саду "сімка" зупинилася, з неї вибігли два чоловіки. Кілька хвилин їх не було. Потім вискочили із саду, сіли в машину і поїхали в сторону села Матусів.

Телефон Івана не відповідав. Матір побігла шукати його до саду. Не знайшла.

— Позвонила 102, — продовжує Галина Василівна. — Там сказали, що гаїшники його не догнали, він десь у саду сховався.

Мотоцикл знайшли зранку наступного дня в саду. Тіло — в обід, за кілометр від "Іж Юпітер".

— У мене була істерика, — плаче мати. — До Вані не пустили. Він лежав під яблунею, без футболочки, в штанях і шльопанцях. Руки, ноги і лице сині. В мене земля вийшла з-під ніг. Я ж вигляділа його з кіло 500, а Васю — з кіло 600. Такі орли. У саду видно місця, де його вбивали, вкидали у багажник і везли. З очей і носа йшла кров. Знайома кардіолог сказала, що аорта розірвалася від удару в груди.

Жителі Макіївки переконані, що Івана Мельника забили до смерті міліціонери.

— Якби вони сюди приїхали, то живими не вибралися би, — говорить Галина Василівна. Вона з чоловіком 39-річним Юрієм Івановичем, синами Василем і 12-річним Юрієм живе на вул. Мічуріна біля саду.

Мати показує речі сина, які віддали правоохоронці: шльопанці, цигарки, запальничку, мобільний і краплі від серця.

— На мобілці стояв пін-код, але у Вані його ніколи не було. З телефону не взяли відбитки пальців, експертизу футболки теж не робили. Кажуть, нічого не докажем. Якби він тікав садом, то весь був би в реп"яхах. Але футболка чиста.

Гонитву даїшників за мотоциклом бачила й 49-річна Любов Качанович. Вона була в саду.

— Чую рьов мотоцикла, а за метрів вісім — міліцейська машина. Тоді звук стих, а почула крики, матюки, — зітхає. — Бєспрєдєл. Сьогодні Ваню, завтра другого, третього.

Іван Мельник їздив мотоциклом і машиною без прав. Не міг їх отримати, бо мав хворе серце. Два роки тому його вже били інспектори ДАІ.

— Поїхав у сусіднє село зустріти з поїзда дівчину Іру Шпичак, — згадує Галина Василівна. — Вони витягли його за барки із "запорожця" і давай бить. Є свідки. Тоді я поїхала з Ваніною карточкою. Питала, навіщо били, він же хворий. Не знали, кажуть. Заплатила тоді 340 гривень штрафу. Але відтоді Ваня їх боявся.

Іван зустрічався з 17-річною Іриною Шпичак. Її матір Наталія знайшла тіло.

— Ваня був дуже хороший, — говорить Наталія Шпичак. — Я його поважала, довіряла й чекала, як свою дитину. Іра з ним така була щаслива. Навіть на рибалку вдвох ходили. По телефону постійно говорили. Він щоранку будив її у коледж.

У жовтні Іванові мали зробити операцію на серці в Києві. Батьки зібрали гроші, домовилися з лікарями. Селяни не розрізняли Василя й Івана. "Якщо з Ірою, то Ваня", — казали.

— Ваня був найкращим, — плаче Ірина Шпичак. — 1 жовтня було би п"ять років, як ми зустрічаємося.


За кілька днів Іван Мельник наснився братові.

— Я питаю його, що сталося, — розповідає Василь. — Каже, вони сильно вдарили в голову. Били в груди і живіт.

Обласна міліція проводить перевірку. Результати судмедекспертизи будуть за два тижні.



Інспектори погрожували вбити Василя Паласа плоскогубцями


— Син тепер скутера боїться. Прошу — вивези мені його з гаража. Відказує, що не буде торкатися його, — розказує 38-річна Оксана Палас із міста Скалат Підволочиського району  на Тернопільщині.

Удень 1 вересня її сина Василя в центрі Скалата затримали працівники ДАІ.

— Він віз із городу мішок трави для кролів, — розповідає матір. — А даїшники подумали, що макову соломку. Погналися. Сирену навіть не включили, просто обігнали й підрізали.

Василь упав зі скутера. Даїшники забрали в нього ключі, посадили до своєї машини.

— Вивезли в посадку за місто, — переповідає мати. — Даїшник Олег Боднар почав лупити сина долонями по обличчю, кілька разів ударив у живіт. Казав підписатися під протоколами про те, що пив пиво на скутері, створив аварійну ситуацію і втікав од міліції.

Василь відмовлявся.

— Тоді Боднар витягнув з машини плоскогубці й казав, що буде волосся між ногами рвати і при потребі вб"є, — продовжує Оксана Палас. — Син перелякався і підписав. А після цього даїшники його, нібито п"яного, відпустили самого на скутері додому.

Батьки Василя написали скаргу начальникові обласної міліції.

— На прийомі він вибачився за своїх працівників. Але сказав, що покарати їх не вдасться, бо нема доказів, — говорить Оксана. — У Скалаті є пару чоловіків, які бачили, як мого хлопця в машину запихали. Але вони кажуть, що не хочуть мати справу з міліцією, бо треба техогляд проходити. Зараз скаргу розглядає прокуратура.

У Підволочиській ДАІ запевняють, Паласи все вигадали.

— Хлопець виїжджав із другорядної й не пропустив автомобіль по головній, — каже 32-річний Андрій Лучка. Він був одним із тих, хто зупиняв скутериста. — Від нього несло алкоголем. Признався, що пив пиво, але при свідках відмовився їхати в лікарню. Тепер видумують, бо не хочуть штраф платити.

Андрій Янович

Зараз ви читаєте новину «Тіло Івана Мельника знайшли у занедбаному саду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути