четвер, 06 вересня 2007 07:03

Тарас Пащенко вбив трьох самотніх пенсіонерок

Торік 15 жовтня у селі Спірне Великописарівського району на Сумщині знайшли мертвою 76-річну місцеву жительку Уляну Швидич. Перед смертю її зґвалтували. Міліціонери розкрили злочин за 8 годин. Зізнався 22-річний Тарас Пащенко з сусіднього села Яблучне — батьківщини серійного вбивці Андрія Чикатила.

— Його знайшли за наручним годинником, — розповідає начальник Великописарівського райвідділу 43-річний підполковник Олександр Сотніков. — Коли оглядали місце злочину, за диваном знайшли чоловічий годинник. Опитали селян, у кого такий бачили. Один школяр зізнався, що бачив його у незнайомця в барі.

У день вбивства баби Уляни у селі був храмовий день. Оперативники пішли до селян. Запитали, чи ніхто в барі не губив годинника.

— Це мого двоюрідного брата Тараса з Яблучного, — почули у відповідь.

Худенького, невисокого Пащенка у Великописарівському райвідділі міліції  називають Тарасиком. Кажуть, він схожий на підлітка. На допиті зізнався у вбивстві ще двох одиноких бабусь — сестер — Євдокії, 83 роки, та на три роки молодшої Марії Сас із села Терни. Він намалював детальний план їхньої хати, позначив, де стояв стіл і шафа. Малюнок збігся зі схемою місця злочину.

Мати Тараса пиячила й била сина. Він ненавидів її. Батька хлопець не пам"ятає. Дитинство провів в інтернаті. Одного разу утік звідти. Його почали розшукувати.

Мати Тараса помилилася — впізнала свого сина у вбитому безпритульному підлітку. Півроку хлопця вважали мертвим. Він же знайшося — прийшов жити до рідної тітки в село Яблучне. Згодом закінчив Липоводолинське ПТУ на Сумщині, працював у Яблучному трактористом. Ним були задоволені: не пив, старанно виконував завдання. Тільки був дуже мовчазний.

Його тітка не вірила, що Тарас убивав самотніх старих людей.

Фельдшерка Євдокія Сас стала відомою лише після загибелі.

Односельці дізналися, що бабуся лікувала президента України Віктора Ющенка, поставила на ноги прикуту до ліжка його маму Варвару. У селі її завжди називали Корніївною.

— Скільки себе пам"ятаю, тітка завжди когось рятувала, — згадує племінниця Євдокії Віра Бабак. — День чи ніч, зима чи гроза, на возу чи пішки вона йшла до хворого як безвідмовна швидка допомога. У Тернах живе 4 тисячі чоловік, і кожному вона допомогала. Була чудовим діагностом, знала трави й лікувала ними. Мала талант мануальника. Лікувала безплатно. "Хіба ж можна бути добрим за гроші", — казала Євдокія пацієнтам.

З Варварою Ющенко Євдокія Корніївна познайомилася десять років тому. Терни розташовані за 9 км від Хоружівки — рідного села президента. До цілительки Варвару привіз родич. Лишив у хаті до вечора. Та розповіла про свою біду: була на фермі, вдарила корова, сильно болить спина. Євдокія Корніївна пройшлася руками по тілу хворої. І та, не чекаючи на родича, пішла додому пішки.

На Великдень Варвара Ющенко прислала фельдшерці пасочку з крашанками. Запросила в гості. Згодом привезла до Євдокії Корніївни сина Віктора, який тоді був прем"єром.

— Ти і з нього нічого не взяла? — дивувалися односельці. — Як так?

Ющенко запросив Євдокію Сас жити до Хоружівки, запропонував виділити сучасний будинок зі зручностями. Та фельдшерка не хотіла залишати рідне село. У подарунок прийняла лише підписану Віктором книгу. Під сокиру Тараса Пащенка потрапив і цей дарунок.

Корніївна лікувала президента України Віктора Ющенка

У Тернах розповідають, що Євдокія говорила, як кілька років тому їй приснився сусід Петро — його вбив рецидивіст. Казала тоді, що теж помре насильницькою смертю в один день із сестрою. Селяни дивувалися.

На похорон Євдокії Корніївни з"їхалися люди з усієї України. Хотіли поставити пам"ятник, але грошей вистачило лише на хрест.

Після вбивства фельдшерки міліціонери привозили в Терни Пащенка. Він у деталях розповідав, як увечері перед убивством стежив за бабусями на городі. Коли згадував убивство — сміявся з немічних старих.

Пащенко запевняє, що вбивав жінок лише заради грошей. Їздив по селах до знайомих, вистежував їх. Стукав у двері, і поки старенька йшла відчиняти, вибивав шибку в хаті й залазив до помешкання. Каже, що так напевне знав, де знаходиться його жертва. Бабця не встигала навіть повернутися від порогу, як починав бити. Уляні Швидич він поламав усі ребра й задушив, а сестер Сас зарубав сокирою. У баби Уляни Пащенко вкрав мобільний телефон і пачку нових чоловічих шкарпеток, які та купила синові. У сестер забрав 700 грн, які знайшов у вузлику за іконою. .

Апеляційний суд Сумської області відправив справу Пащенка на дорозслідування. Під час слідства він зізнавався у трьох убивствах, а на суді лише в одному. Зрозумів, що за серію ув"язнюють на все життя, а за одне — лише на 15 років. Справу Пащенка розглядатиме Верховний суд України.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Пащенко вбив трьох самотніх пенсіонерок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути