Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 02:02

Священик виганяє із хати дві родини

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Леся Волосянко із донькою Уляною обходять свою хату в селищі Лисець Тисменицького району Івано-Франківської області. Сільська рада передала помешкання церковній громаді
Леся Волосянко із донькою Уляною обходять свою хату в селищі Лисець Тисменицького району Івано-Франківської області. Сільська рада передала помешкання церковній громаді

"Священик по мікрофону об"являє, що якби ми вірили в Бога, то давно вже виселилися би, — говорить 32-річна Леся Волосянко із селища Лисець Тисменицького району Івано-Франківської області. — Ким виставляє нас перед громадою? І це у провідну неділю — за тиждень після Великодня."

Її будинок передали на баланс церковної громади.

— Попередній священик казав: "Живіть собі, а ми поряд зведемо резиденцію, місця вистачить". А п"ять років тому прийшов отець Ярослав Дирів, і почалися проблеми. Він їздить сюди за 20 кілометрів, хоче жити тут, — додає Леся.

Будинок N73 на вул. Січових Стрільців звели 100 років тому. Це одноповерхова глиняна хата площею 200 "квадратів" на чотири квартири з окремими входами. В одній живе Леся з чоловіком та донькою, в іншій — 52-річна Софія Медвідь, решта — порожні. Поряд 25 соток землі, за кількадесят метрів — церква.

— Моя родина живе тут із 1962 року, — каже Леся. — Цю двокімнатку получив ще мій дід. Тут родилися мій тато, я, моя донька Уляна. Зараз нас прописано шестеро. Приватизувати квартиру не давали, казали, вона стара, під знос.

До 1939-го там жив священик. 17 років тому селищна рада передала всю будівлю на баланс громади греко-католицької церкви Воздвиження Чесного Хреста. На початку цього року підтвердила це рішення.

Стіни знадвору потріскані. Облуплена штукатурка відпадає. Віконні рами погнили. Немає газу, вода не проведена. Криниця на подвір"ї висохла.

— Ми хату поремонтували б, але боїмося, що після цього нас таки виселять, — зітхає мешканка сусідньої квартири Софія Медвідь. — Адвокат мені казав, що сільська рада не мала права передавати церковній громаді, бо це не культова споруда. Я подала до суду. Вимагаю, щоб рішення про передачу скасували, а квартиру дозволили приватизувати. Кажуть, це все через землю. Бо у нас сотка тисячу доларів коштує — це ж за 10 кілометрів від Івано-Франківська.

Це все через землю. Бо у нас сотка тисячу доларів коштує

— Ми не проти священика, — продовжує Леся Волосянко. — Он же дві квартири пустують. Одна сім"я вже отримала іншу квартиру. В іншій бабця померла півтора року тому. Хай поселяється. Так він же хоче весь будинок. А куди нам іти, якщо іншого житла не дають?

Отець Ярослав Дирів, 54 роки, запевняє, що людей не відселятиме:

— Я ж не збираюся виганяти людей під небо, але теж хотів би жити тут із напарником. Він також доїжджає із Франківська. Пропонував людям: доки жиєте в церковній резиденції, прийдіть і заключимо договір на проживання. Будете сплачувати у церковну касу.

У сільраді коментувати передачу будинку церкві не хочуть. Кажуть, надати людям інше житло не можуть, бо в селі нічого нового не зводять.

Зараз ви читаєте новину «Священик виганяє із хати дві родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути