Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2010 02:00

Світлану Труш вигнали родичі покійного чоловіка

Автор: фото: Світлана Цибульська
  Киянка Світлана Труш із донькою Елайною
Киянка Світлана Труш із донькою Елайною

Другий місяць у столичному міському центрі соціально-психологічної допомоги живе киянка 43-річна Світлана Труш із тримісячною донькою Елайною. Її вигнали родичі покійного чоловіка — син та донька від першого шлюбу.

— З Ігорем ми жили шість років, хоч розписані тільки чотири, — розказує Світлана. — Його перша жінка померла. Жили у його трикімнатній квартирі в Новобіличах. Із нами — Ігорів син Гена з дружиною та сином і донька Віка зі своєю дочкою. Семеро в хаті, але жили мирно.

Розповідає про доньку:

— Ми її не планували, це подарунок долі. Пологи приймав Ігор, у третьому роддомі. Ім'я теж він дав, воно кубинське. Приїхали додому, всі раділи. А на 14-й день після пологів Ігор раптово помер. Ішов у туалет, упав — і все. Йому було 64.

Від нервування у Світлани пропало молоко. З дитиною її забрали до лікарні.

— Коли повернулася, в квартирі замінили замки, дверей не відчиняють. На Гену я не подумала, а Віка — могла. Вона ніде не працює, водить мужиків, травку курила. Коли помер Ігор, вона на людях на мене нападала, мовляв, дитина не його.

Труш прийшла до притулку. Родичів не має, власного житла — теж. У квартирі чоловіка ні вона, ні Елайна не прописані.

— Усе життя працювала у торговлі, — зітхає. — Рідний брат помер, квартиру втратили. З Ігорем хотіли купити хату. Тепер я ніхто. Куди не ходжу — мені одказують. Гена і Віка ховаються. Змовилися, хочуть приватизувати квартиру, продати й роз'їхатися. Речі не віддають.

У притулку Світлані виділили кімнату з двома ліжками та шафою. Душ і туалет — у коридорі, є їдальня. За законом, тут можна перебувати не більше 90 днів.

— Далі один вихід — знімати квартиру за дитячі гроші, — говорить.

В Україні діють 20 центрів соціально-психологічної допомоги. Аби запобігти насильству в родинах, міліціонери за п'ять місяців цього року взяли на облік 91 тис. осіб.

— Для жертв насильства працює "гаряча лінія" 0 (800)500 335, — пояснює 26-річна Мар'яна Євсюкова з правозахисного центру "Ла Страда". — Дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні. З мобільного можна телефонувати на номер 386. Для абонентів "Київстар", Life:) та МТС ця послуга безкоштовна. "Гаряча лінія" діє з 2004-го. Тільки цьогоріч нам зателефонували п'ять тисяч людей.

Євсюкова каже, законодавство погано захищає жертв сімейного насилля.

— На кривдника накладається штраф, при цьому гроші йдуть із сімейного бюджету. А інколи за чоловіка платить і сама жертва, якщо той не працює.

Зараз ви читаєте новину «Світлану Труш вигнали родичі покійного чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути