Ексклюзиви
середа, 08 вересня 2010 02:29

"Щоранку радіємо, що живі"

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Ніна Побут показує тріщини на своїй хаті у селі Курівка Городоцького району Хмельницької області. За півроку будинок похилився, посипався, балки просіли, веранда від’єдналася, підмурок потріскав
Ніна Побут показує тріщини на своїй хаті у селі Курівка Городоцького району Хмельницької області. За півроку будинок похилився, посипався, балки просіли, веранда від’єдналася, підмурок потріскав

"У рідній хаті боюся спати, — каже 45-річна Ніна Побут із села Курівка Городоцького району на Хмельниччині. Показує на провислі балки свого будинку. — От упаде, й тоді всім капут. Хата вже трясеться, як камінці падають".

Садиба Ніни Анатоліївни — край села. Дім, хлів, курник і паркан похилилися. Вони сповзають у піщаний кар"єр, що за кількадесят метрів.

— Хата шлакована, їй усього 45 років, а розвалюється на очах, — плаче господиня. — Раніше все було нормально. А тої весни стали розробляти кар"єр — і почалося. Хатою пішли тріщини, веранда відстала від дому. Тріщини — ще нічо, а всередині просідають балки. Стеля от-от завалиться. Боїмося. Щоранку радіємо, що вночі нічо не впало, і ми живі.

За вікнами починається крутий пагорб заввишки 15 м. Аби дістатися піску, землерийні машини зсунули вбік верхній шар ґрунту. Так утворили гору ще метрів на 15.

— Зверху на нас скочується каміння, може привалити, — говорить Ніна Анатоліївна. — Буквально вчора син сидів у хаті. Здоровенний камінь скотився і вдарився об стіну. Хата затряслася, двері й вікна повідкривалися. На тому склоні ми спеціально не вирубуємо дерева, щоб хоч якось ті каменюки стримували. А як піде дощ — нас залиє цим всим. Куди не скаржилася — всьо даром.

Як піде дощ — нас залиє цим всим

Із Ніною Побут живуть донька 19-річна Галина і син Микола, 15 років. Дівчина працює продавщицею у Хмельницькому.

— Боюся приїхати з міста і не застати сім"ю в живих, — розповідає. — Подивіться, яка маса землі нависає. Вона змиє нас у річку.

По той бік кар"єру рівчаком біжить струмок. Впадає у річку, що трохи нижче.

Невдоволені й інші жителі Курівки. Кажуть, дощ змиває глину на пасовища, худоба грузне. Бояться каміння, яке раптово скочується донизу.

Пісок видобуває підприємець Віктор Дончак. Раніше він був головою колгоспу в Курівці.

— Та хата давно вже валилася, ще до кар"єру, — каже. — І нічого на неї не звалиться. Якщо буде загроза — відгорнемо землю.

— Кар"єр за межами населеного пункту, — додає Микола Гензера, 26 років, сільський голова Курівки. — Сільрада дала дозвіл лише на розвідувальні роботи. Видобуток із надр — це питання району.

Керівник районної держадміністрації Володимир Вербановський пообіцяв розібратися.

Зараз ви читаєте новину «"Щоранку радіємо, що живі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути