четвер, 19 квітня 2007 07:09

Софія Возняк звинувачує благодійну організацію в шахрайстві

Автор: фото: Василь ЛОПАТА
  Тернополянин Андрій Бойко показує лист, якого він отримав від благодійника зі США
Тернополянин Андрій Бойко показує лист, якого він отримав від благодійника зі США

"Благодійні організації наживаються на сиротах, — бідкається "ГПУ" 67-річна пенсіонерка з Тернополя Софія Возняк. — Американський священик передав нам сто доларів, а ми й копійки не отримали".

Уперше до відомої в Тернополі благодійної організації "Українська родина" колишня залізничниця Софія Возняк звернулася позаторік. Жінка написала в листі, що вона з хворою на серце донькою Любою й онуком Андрійком живуть у старому будинку. Зять їх покинув, пенсії ледь вистачає на ліки та комунальні послуги. Просила допомоги.

— Благодійники дали лише одну ковдру, — зітхає вона. — Але дуже все то з різних боків фотографували.

Торік 15 липня донька Софії Люба Возняк померла. Бабуся лишилася з 14-річним онуком — восьмикласником Андрієм Бойком. Каже, що жити в безгрошів"ї стало нестерпно, через борги відключили газ. Знову пішла до благодійників. Попросила знайти у США спонсора, який допоміг би. "Українська родина" підшуковує таких людей. Зазвичай допомагати українцям погоджуються віруючі з-за кордону.

Темношкірий священик із США на ім"я Ал Вальс погодився допомогти Андрійкові. Торік у грудні прислав першу передачу — одяг, іграшки. Хлопець написав листа-подяку. Просив ще допомогти ліками бабусі.

— Принесли листа в організацію, а голова Ірина Найдух його подерла, — каже баба. — Надиктувала такий, "як треба". Заставила малого написати, що мама багато пила.

У березні Андрійко отримав другу передачу: конструктор "Леґо", годинник, спідню білизну, кілька сорочок. Благодійники принесли оригінал листа-відповіді від священика на англійській і переклад українською.

— Англійський лист на двох аркушах, — пані Софія показує аркуші. — А переклад — один. Лист без зворотної адреси.

Пенсіонерка засумнівалася й понесла оригінал подрузі, яка знає англійську. "Я вислав трохи грошей, щоб бабуся придбала ліки й усе, що ще потрібно" — написано там. У перекладі цього не було. Жінка пішла до фонду по гроші, але голова відмовила. Мовляв, від спонсорів ще нічого не надходило, треба чекати травня. Софія Возняк звинуватила 64-річну Ірину Найдух у шахрайстві. Каже, що та спеціально не переклала абзац про гроші.

Баба поскаржилась у відділ молоді й спорту облдержадміністрації. Працівники знайшли Ала Вальса, написали йому листа. Священик електронною поштою відповів, що на ліки для Софії надіслав $100. Пообіцяв допомагати напряму, в обхід "Української родини".

Голова благодійної організації тернополянка Ірина Найдух каже, що першого листа порвала, бо його писала сама баба. А має писати дитина і лише на спеціальному бланку.

— Я сама англійською не володію, — каже Ірина Найдух про другого листа. — До перекладу кореспонденції залучаємо студентів. Очевидно, вони помилилися. Гроші від благодійників надійдуть у травні. Їх привозять окремо. Тоді й роздамо, але Андрій їх не отримає — його виключили з організації. Зрозуміли, що ці люди хочуть тільки наживи, у них немає моральних цінностей. На Різдво всі діти писали спонсорам привітання, а він навіть не прийшов.

Ірина Найдух запевняє, що раніше не мали претензій від дітей, якими опікуються. Зараз "Українська родина" надає допомогу 73 дітям. П"ятьом із них допомагає американець Ал Вальс.

Зараз ви читаєте новину «Софія Возняк звинувачує благодійну організацію в шахрайстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути