вівторок, 28 грудня 2010 03:30

Селяни просять перенести смітник

За селом Калинівка Сарненського району Рівненщини б'є цілюще джерело. Чотири роки тому жителі власним коштом звели поряд капличку та поставили паркан. Тепер просять Степанську селищну раду перенести сміттєзвалище в інше місце.

— Не дай Боже, воду потруїть. Звалище за кількасот метрів звідси, — непокоїться доглядальниця джерела Любов Ягіш, 69 років. — Раптом воно через ґрунтові води просочується? Сміття звозять з п'яти навколишніх сіл.

До джерела зійшлося з десяток людей з відрами та пляшками. Набирають воду. Кажуть, вона корисна для шлунка та добре загоює рани.

— Така вода м'яка і смачна, що у ній немовлят купають. А у посуху батюшка молиться тут і просить дощу, — розповідають селяни. — Раніше джерело було занедбане, але родини Гоч і Ткачови його розчистили. Нехай воно й надалі чисте буде, а для непотребу можна інше місце знайти.

Сільське звалище діє офіційно. На його території у землі викопують яму і скидають туди відходи. Коли яма наповниться, її засипають.

Селян підтримує Степан Катюха, депутат Степанської селищної ради. Він придумав альтернативу цьому звалищу — старий скотомогильник в урочищі Лисичник неподалік Калинівки.

Однак місцеві чиновники заспокоюють, що з джерелом нічого не станеться.

— Закривати сміттєзвалище немає сенсу. Адже санітарні норми з його розташування дотримані, — кажуть у селищній раді Степані. — Воду з джерела кілька разів возили на аналіз до районної санепідемстанції. Нічого шкідливого не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Селяни просять перенести смітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути