пʼятниця, 08 жовтня 2010 06:59

Прийомну доньку повернули до інтернату

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Марина Дзюбрик живе у центрі соціально-психологічної реабілітації в місті Полонне Хмельницької області
Марина Дзюбрик живе у центрі соціально-психологічної реабілітації в місті Полонне Хмельницької області
- Я так хтіла, щоб мене взяли додому, - плаче 9-річна Марина Дзюбрик. - Дуже обрадувалася, коли взяли. Було так харашо. Але вони Ігоря більше любили. Мене сварили, били, ставили на коліна. Третій місяць Марина живе в центрі соціально-психологічної реабілітації "Щасливе дитинство" в місті Полонне Хмельниччини. Її взяли прийомні батьки, однак за рік повернули.

- Дорослі не розуміють, яка це відповідальність - узяти дитину, - каже директор центру Анатолій Іванов, 57 років. - Думають, це іграшка. Зараз у нас 13 діток. І кожне хоче ласки, щоб його обійняли, поцілували.

У закладі можуть перебувати до 20 дітей. Це сироти, ті, від кого відмовилися батьки. Із ними працюють психологи. Якщо за дев'ять місяців дітей не забирають рідні чи прийомні батьки, їх передають до шкіл-інтернатів.

- Жодна дитина не відмовилася від батьків, - продовжує директор. - Була одна дівчинка, так чекала маму. Казала: "Моя мамулька забере мене". А та відмовилася. Дитина пішла в інтернат.

У кімнаті стоять три двоярусні ліжка. Поряд із кожним - дві тумбочки. Біля вікна - стіл. До мене підходить 12-річна Вікторія Григорчук.

- А нащо ви записуєте дітей? - запитує. - Хочете когось забрати? Візьміть мене.

- Вона сирота, - пояснює психолог центру Ольга Довгань. - Але всі діти хочуть додому. Всиновлюють їх по-різному. Одні - малих дітей, щоб ті думали, що це рідні батьки. Інші - дорослих, котрі все знають і розуміють.

Торік в Україні усиновили 2374 дитини. Зареєстрували 900 відмов. На 1 січня 2010 року в країні є 100 787 дітей, які залишилися без батьківської опіки.

Зараз ви читаєте новину «Прийомну доньку повернули до інтернату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути