пʼятниця, 27 серпня 2010 06:03

"Поставили дорогу на людських кістках"

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Активісти природозахисної організації ”Зелений фронт” несуть новозведеною дорогою у Харкові труну. На ній напис ”Тут поховані передвиборні обіцянки Міши та Гєши” — так називають екс-мера Михайла Добкіна і секретаря міськради Геннадія Кернеса
Активісти природозахисної організації ”Зелений фронт” несуть новозведеною дорогою у Харкові труну. На ній напис ”Тут поховані передвиборні обіцянки Міши та Гєши” — так називають екс-мера Михайла Добкіна і секретаря міськради Геннадія Кернеса

23 серпня екологи неофіційно відкрили новозбудовану дорогу в Харківському міському парку ім. Горького.

— Це дорога смерті, — зітхає еколог Олег Перегон. — Під час її зведення вирубали дві тисячі дерев, хоча, за документами, мали знищити вчетверо менше. Будівельники били й давили людей.

Природозахисники вішають чорну стрічку на перехресті біля шлагбаумів щойно збудованого шляху.

— Міська влада обіцяла офіційне відкриття дороги до Дня міста, 23 серпня. Та у плані святкових заходів цього пункту ми не знайшли. Тож вирішили влаштувати своє, — каже активіст "Зеленого руху".

Півсотні людей несуть труну з написом "Тут поховані передвиборні обіцянки Міши та Гєши" — так називають екс-мера Михайла Добкіна і секретаря міськради Геннадія Кернеса.

— Ця траса матиме жахливу енергетику, — говорить Олена Новикова. — Її поставили на людських кістках, бо тут у Другу світову були поховані загиблі німці. Їхні кістки виривали бульдозером.

Слідом за представниками "Зеленого фронту" їдуть автомобілі.

— Толку в цих виступах, коли вже збудували. І що тепер? Якщо навіть визнають, що дорогу зведено незаконно, перекопувати ж не будуть! — кидає з вікна водій чорної "тойоти".


За 4 год. до маршу "Зеленого фронту" в міськвиконкомі проходить урочиста сесія. Мевлут Чавушоглу, голова Парламентської асамблеї Ради Європи, вручає приз Ради Європи виконувачу обов"язків мера Геннадієві Кернесу.

— Харків перший з українських міст отримав цю нагороду. Вона вручається за роботу зі збереження навколишнього середовища та зелених насаджень, — каже Мевлут.

У цей час під стінами міськради місцеві вимагають від чиновників припинити вирубування лісів.

Міський прокурор Євген Попович оголошує остаточні висновки перевірки:

— Будівництво дороги проведено законно. Дерев вирубали не більше, ніж було зазначено в проектній документації. Працівники міліції не перевищили повноважень.

Міські газети друкують повідомлення про продаж землі вздовж нової дороги. Ціна $15–20 тис. за сотку.

— Загалом під будівництво відвели 32 гектари лісопарку, — говорить еколог Сергій Шапоренко. — До 1 червня 2012 року мають звести готелі, ресторани, розважальні комплекси й житлові котеджі.

Рішення про спорудження шляху міськрада прийняла 19 травня цього року. Вирубувати дерева почали 20 травня, та активісти "Зеленого фронту" заблокували роботу. Внаслідок сутичок між будівельниками, охоронцями й мітингувальниками постраждали понад 10 осіб. 2,5 км дороги звели за три місяці.


   

Зараз ви читаєте новину «"Поставили дорогу на людських кістках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути