Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2007 17:34

Першокласницю Яну Попенко шукають тиждень

Автор: фото з родинного архіву Попенків
  Яна Попенко разом із братом Андрієм на батьківському подвір’ї у селі Виженка Вижницького району Чернівецької області
Яна Попенко разом із братом Андрієм на батьківському подвір’ї у селі Виженка Вижницького району Чернівецької області

У середу 7 березня у селі Виженка Вижницького району Чернівецької області зникла 8-річна Яна Попенко. О пів на сьому вечора першокласниця втекла від батьків, які сварилися.

— Вранці того дня Яна приходила до школи на святковий ранок, — розповідає "ГПУ" 37-річна вчителька української мови та літератури Виженської середньої школи Оксана Гуревич. — Мама так гарно її одягла: два величезні банти, яскраве бузкове плаття, різнокольорова курточка. Перед заняттями Яна розповідала вірші.

Після п"ятого уроку, близько третьої години дня, 30-річна мама Василина забрала Яну. Дівчинка разом із братом-четвертокласником Андрієм і 10-річною подругою Тетяною Андрюк пішли до вчительки-пенсіонерки Любові Клим, яка додатково займалася з дітьми вдома. Близько п"ятої розійшлися. Андрій — ловити рибу на річку Виженка, а дівчата — бавитися до Андрюків. О шостій Яна повернулася додому. Батьки сварилися.

Василя і Василину Попенків у селі вважають неблагополучною родиною. Кажуть, що вони часто лаються. У родині четверо дітей — жінка постійно в декреті. Зараз вона знову вагітна. Чоловік на пилорамі в райцентрі Вижниця заробляє мало.

Нині в Україні розшукують 178 дітей

Біля хати Яна почула, що батько кричить на маму, й вибігла на дорогу. Востаннє школярку бачила о пів на сьому вечора 50-річна кухарка райлікарні Параска Нікула. Вона поверталася з роботи, а Яна стояла на дорозі посеред села. Уже смеркалося.

— Увечері все село піднялося на ноги, — продовжує Оксана Гуревич. — Ми прочесали ліс, пройшлися річкою, оглянули кожен закуток, але Яни не знайшли. О пів на дванадцяту ночі Василь викликав міліцію і пожежників. Ті шукали цілу ніч.

Правоохоронці мають кілька версій зникнення дівчинки.

— Вона могла заблукати, бо навколо ліси та густі хащі, — припускає начальник райвідділу міліції Іван Манілич. — Може, й утопилась, бо річка поряд. Не виключаємо, що Яну міг хтось украсти чи збити машиною. Перевіряємо всі версії. Але надіємося, що все-таки вона десь сховалась у людей і просто боїться йти додому.

Односельці підозрюють, що дівчинку збили на дорозі або забрали туристи з місцевих баз відпочинку.

— У нас тут стільки невідомих іномарок щодня гасає, що просто жах. Особливо взимку, коли в горах багато снігу, — каже Оксана Гуревич. — І ніхто не знає, звідки ті машини — у номерах не розбираємося. Яна така, що могла сісти до чужих, або її просто збили й вивезли.

Попенки просять усіх, хто щось знає про їхню доньку, повідомити в міліцію.

Нині в Україні розшукують 178 дітей — на 80 менше, ніж у березні торік.

— За 2006-й ми оголосили в розшук більше двох тисяч дітей, — кажуть у прес-службі Міністерства внутрішніх справ України. — Більшість їх знайшли на вулицях, у притулках чи інших містах.

Семеро з десяти дітей тікають з дому через пиятики та сварки батьків.

Хлопчик просидів у болоті три дні

Торік у березні із пологового будинку N5 у Києві 40-річна циганка викрала немовля. Вона представилася лікарем, загорнула дитину в поліетиленовий пакет й винесла. За три години її затримали на ринку "Відрадний". З дитиною на руках жінка просила милостиню.
У липні 2006 року в Любешівському районі на Волині пропав 7-річний школяр, який в лісі збирав з дідом ягоди. Хлопця знайшли на третій день. Він був живий — стояв по шию в трясовині й не міг поворухнутися.
Минулого року після травневих свят у річці біля села Пшеничники Тисменицького району на Івано-Франківщині знайшли втопленого 8-річного Ігоря Кудрая. Хлопчик зник 29 березня. Міліціонери припускали, що його збив автомобіль чи викрали цигани.
У грудні 2001-го вінничанка Лариса Яблочникова, 38 років, украла 7-річного Андрійка — внука колишнього губернатора області Юрія Іванова. За хлопчика жінка вимагала $50 тис. Злодійку шукали 3 тис. міліціонерів. Її засудили до 12 років ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «Першокласницю Яну Попенко шукають тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути