Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2007 07:01

Пацієнткам у лікарні ввели отруту

  Валентина Іванюга з донькою Людмилою на випуску 9 класу
Валентина Іванюга з донькою Людмилою на випуску 9 класу

Увечері 19 листопада до реанімації Хмельницької обласної лікарні привезли трьох жінок: 51-річну Ніну Вовнянко, 38-річну Валентину Іванюгу та Валентину Пономаренко, 47 років. Усі були у тяжкому стані.

— Двох одразу перевели на апарат штучного дихання, — каже завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Микола Бесараба. — Третя була у дещо кращому стані.

Пацієнток рятували півтори доби. Уранці 21 листопада Ніна Вовнянко й Валентина Іванюга померли. Валентина Пономаренко й досі в реанімації, її стан стабілізувався.

Усім трьом стало зле у гінекологічному відділенні.

— Пацієнтки поступили до нас 19 листопада, — розповідає завідувачка відділення Людмила Глубоченко. — Готувалися до планових операцій. Перед анестезією їм призначили очищення кишківника. Того дня у лікарні відключили воду. Її набирали у пляшки.

Комісія обласної лікарні провела внутрішнє розслідування, потім зібрали колегію обласного управління охорони здоров"я.

— Жінкам ввели токсичну речовину, очевидно, формалін, — говорить начальник обласного управління охорони здоров"я Микола Янчук. — Підтвердити це мають лабораторні дослідження, які проводять у Києві. Вони будуть через два тижні. Воду набирали у пластикові банки з-під фурациліну. Він не міг нашкодити.

Формалін — токсична речовина білого чи прозорого кольору, має різкий запах. Його використовують у моргах та відділеннях патологічної анатомії для консервації тканин. У лікарнях зберігають у спеціальних умовах, котрі перевіряють працівники санепідемстанцій. Тканини, на які потрапляє формалін, одразу відмирають.

Та санітарка хотіла повіситися

— 50 міліграмів формаліну — смертельна доза для людини, — продовжує Микола Янчук. — Особливо коли його ввести у пряму кишку. Токсини миттєво всмоктуються у кров.

Колегія вирішила винести догану обом начмедам лікарні, зняти з посади головну медсестру, завідувачку гінекологічного відділення, звільнити чергову медсестру й санітарку. Кажуть, промивання робила санітарка, яка працює у лікарні 19 років.

Нині надзвичайну подію розслідує комісія з Міністерства охорони здоров"я, порушено кримінальну справу. Винним загрожує до двох років в"язниці.

Ніни Вовнянко не стало за день до її 52-річчя. Вона з чоловіком Володимиром жила у селі Нове Поріччя Городоцького району.

— Вони довгий час жили у райцентрі, — розповідає Любов Королівська, сільський голова Нового Поріччя. — Але років чотири тому продали хату і переїхали в село. Раніше Ніна працювала прибиральницею, Володя робітником на механічному заводі. Як перебралися до нас, уже не працювали, тримали господарство.

У Вовнянків є 31-річна донька Олеся. Вона з чоловіком і 4-річним сином живе у Хмельницькому, працює у ветеринарній лікарні.

Володимир Вовнянко поскаржився на лікарів до прокуратури. Однак санітарку він не вважає винною.

— Її справа — швабри і ганчірки, — каже чоловік. — Питання: чого вона бралася не за своє діло? Адже клізму мала робити медсестра. Я не хочу, щоб когось посадили, не хочу грошей. Жінку це мені не поверне. Хочу, щоб лікарі, які це допустили, більше не працювали.

Валентина Іванюга їздила на заробітки до Москви, працювала прибиральницею у салоні меблів. Жила у селищі Кремінна Городоцького району з 16-річною донькою Людмилою. Дівчина закінчила курси перукарів, нині на практиці.

— Валя набідувалася за своє життя, — розповідає секретар селищної ради Таїсія Вортна. — Мати померла, коли їй було років десять. Їх із братом виховував батько. Після школи вийшла заміж, але чоловік попався непутьовий — пив, гуляв. Вони розлучилися. А років зо три взимку брат замерз.

Минулої суботи Валентину Іванюгу поховали. Із рідних була лише донька. Колишній чоловік на похорон не прийшов.

— Який він мені батько? — обурюється Людмила. — Коли померла мама, я подзвонила йому. Він каже: "А чого я маю йти, я з нею не живу".

Чоловіка можуть позбавити батьківських прав. Тоді до повноліття Людмила щомісяця отримуватиме 284 грн.

— Уранці 20 листопада я їхала до мами, — згадує дівчина. — Переживала, бо їй мали робити операцію. Всю дорогу до автобуса наді мною кричала чорна ворона. Я дуже злякалася. Ще не знала, що мама помирала в реанімації. Я чула, як переговорювались у лікарні. Та санітарка хотіла повіситися.

Зараз ви читаєте новину «Пацієнткам у лікарні ввели отруту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути