Ексклюзиви
субота, 12 квітня 2008 07:07

Останки хасидів перепоховали

6 квітня в селищі Брацлав Немирівського району на Вінниччині поховали кістки розстріляних євреїв. На них натрапили на будівництві в обласному центрі.

— Прах кількох десятків людей знайшов спокій, — каже рабин Вінницької області Шауль Горовець, 29 років. — У цьому суть не тільки єврейського закону, а людська пам"ять.

2 квітня під час будівельних робіт по вул. Гліба Успенського у Вінниці робітники будівельно-монтажного управління N2 натрапили на поховання євреїв. Кістки знаходили біля рейок баштового крану, у котловані, неподалік колодязя комунікацій. В останньому їх було найбільше: кістки ребер, ключиця, фаланги пальців, лобна кістка тощо.

Наступного дня із Умані приїхало два мікроавтобуси з тридцятьма євреями — прихильниками течії хасидизму. Вони зібрали кістки в поліетиленові мішки й принесли до вінницької мерії. Міський голова Володимир Гройсман, 30 років, запевнив, що будівництво зупинять.

— Ми радилися, де переховати рештки: у Літині, Копайгороді, Немирові чи Вороновиці. В останню мить обрали Брацлав, — розповідає Горовець. — Саме там похований всесвітньо відомий хасидський праведник рабі Натан. Кладовище охороняють.

Вінничанин Олександр Панчук, 52 роки, працює на будівництві сторожем. Живе неподалік. Його батько бачив, як у 1942 році на вул. Гліба Успенського розстріляли 40 євреїв.

Зараз ви читаєте новину «Останки хасидів перепоховали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути