Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2007 07:00

Олег Рибачук забрав свою квартиру в помічниці прокурора

Автор: фото: Ярослав ГАВРИЛЮК
  Муляр Олег Рибачук показує балкон власної квартири-малосімейки в гуртожитку на вулиці Грушевського в Ковелі Волинської області. У цьому будинку він прожив усе своє життя
Муляр Олег Рибачук показує балкон власної квартири-малосімейки в гуртожитку на вулиці Грушевського в Ковелі Волинської області. У цьому будинку він прожив усе своє життя

Минулого тижня суд міста Ковеля Волинської області поновив право 18-річного Олега Рибачука на квартиру N4 в гуртожитку на вул. Грушевського, 14. Суддя визнав недійсним ордер міськвиконкому, яким малосімейку дали старшій помічниці прокурора міжрайонної прокуратури Світлані Волинець, 27 років.

— Не вірив, що переможу прокуратуру і ЖЕК, — каже Олег Рибачук і починає плакати. — Дякувати Богу, є чесні судді. Нарешті спокійно відремонтую побиту сантехніку.

Квартиру-малосімейку із житловою кімнатою 16 кв. м батько Олега, муляр Ярослав Рибачук, отримав від "Ковельпромбуду" 19 років тому. Вселився разом із дружиною Валентиною та однорічним сином. Згодом подружжя розлучилося, жінка вдруге вийшла заміж. Олег залишився жити з батьком. Позаторік Валентина без згоди колишнього чоловіка виписала сина з квартири на Грушевського.

— Мама нікому нічого не сказала, — бідкається Олег. — Потім зізналася, що хотіла вибити для мене кімнату в гуртожитку на вулиці Відроження і вселитися туди з нинішнім своїм чоловіком.

Торік батько Олега Ярослав Рибачук помер. Малосімейка залишилася без квартиронаймача. Посадовці ЖЕКу N1 почали її переоформляти, вимагали в Олега Рибачука виселитися. Попередили, що силоміць виженуть його на вулицю. До суду не подавали.

— Вони добре розуміли, що позов про виселення Олега є безпідставним, — каже адвокат Рибачука Петро Дубровський, 47 років. — У Житловому кодексі й Конституції чітко вказано: ніхто не може позбавити людину житла без рішення суду. А суд не може виселити людину без надання рівноцінного житла.

Олег далі жив у гуртожитку, навчався на муляра в профтехучилищі N5. Хлопець поскаржився на ЖЕК ковельському міському голові Сергієві Кошаруку, 32 роки. Той пообіцяв розібратися у справі й порадив звернутися до міжрайонного прокурора Сергія Маслова.

Перестрів дільничний міліціонер і відвів у відділок

— ЖЕКівці дізналися про візит до прокуратури, — каже Олег, — і наступного дня виламали двері. Винесли всі мої речі. Квартиру опломбували.

Мати не впустила його до себе. Він переночував у діда й звернувся наступного дня до адвоката.

За чотири дні після виселення Ковельський міськвиконком видав ордер на Олегову квартиру Світлані Волинець. Жінка працює помічницею прокурора Сергія Маслова, до якого Олег колись приходив скаржитися на ЖЕКівців.

— Провини прокурорші тут немає, — каже адвокат. — Вона сім років стояла на пільговій квартирній черзі, виховує малу дитину.

Олег Рибачук надіслав скарги обласному прокуророві Андрію Гілю та губернатору Володимирові Бондару. Подав позов на ЖЕК до суду.

Жити хлопцеві було ніде. Він зірвав замок і вселився у квартиру. Наступного ранку до нього ввірвалося троє молодиків.

— Вони вибили замок, побили сантехніку в туалеті, — згадує 63-річний дід Олега Павло Рибачук, який був свідком події. — Один заявив, що працює в Службі безпеки, а його дружина Світлана Волинець — у прокуратурі. Сказали, щоб ушивався, інакше заведуть на нього кримінальну справу.

Олега вдруге викинули на вулицю. Житло знову опломбували.

Рибачук тиждень спав на підлозі в кімнатці діда. Суд справу не розглядав. Суддя Андрій Наваляний заборонив міськраді видавати ордер на квартиру, а комунальникам — її чіпати.

Поки ухвалу суду передавали до виконавчої служби, в малосімейці з"явилися масивні броньовані двері. Олег Рибачук знову побіг до суду. Його перестрів дільничний міліціонер Сергій Терепейчик і відвів у відділок.

— На мене "повісили" дрібне викрадення чужого майна та хуліганство, — каже Олег. — Звинуватили у крадіжці зі своєї квартири старої ванни, газової колонки та плити. Начебто моя мама заявила, що я без її відома це продав.

Із райвідділу міліції Олега доправили в суд. Запропонували заплатити 500 грн штрафу або відсидіти 15 діб. Грошей хлопець не мав. Довелося сидіти.

За місяць відбувся ще один суд. На боці Олега Рибачука виступили свідки та сусіди. Суддя Андрій Наваляний визнав за Рибачуком право на батьківську квартиру.

Сім"я Світлани Волинець виселилася з помешкання. За рішенням суду, жінці мають надати рівноцінне житло.

Зараз ви читаєте новину «Олег Рибачук забрав свою квартиру в помічниці прокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути