вівторок, 16 липня 2019 07:55

Нацгвардійця Віталія Марківа засудили на 24 роки

Автор: www.radiosvoboda.org
  Головний обвинувач у суді італійської Павії просив для Віталія Марківа (на фото праворуч) 17 років ув’язнення. Натомість суддя відкинув пом’якшувальні обставини і дав на сім років більше. Адвокат українця вважає таке рішення наслідком серйозних проб­лем місцевої судової системи, і не виключив впливу чинного російського президента на Італію
Головний обвинувач у суді італійської Павії просив для Віталія Марківа (на фото праворуч) 17 років ув’язнення. Натомість суддя відкинув пом’якшувальні обставини і дав на сім років більше. Адвокат українця вважає таке рішення наслідком серйозних проб­лем місцевої судової системи, і не виключив впливу чинного російського президента на Італію

Нацгвардійця 29-річного Віталія Марківа засудили до 24 років тюрми в італійському місті Павія 12 липня. Його вважають причетним до загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова поблизу Слов'янська на Донбасі у травні 2014-го.

За версією прокурорів, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. У результаті мінометного обстрілу двоє з них загинули, а французький репортер ­Вільям Рогелон отримав поранення. Він є ключовим свідком у справі.

Адвокат українця Раффаелле Делла Валле каже: "Бійця судили за сумнівними підозрами. Ніяких записів, що довели б співучасть Марківа в обстрілі, немає. Лише слова свідків". На суді захист нацгвардійця наполягав: загиблі журналісти стали жертвами перехресного вогню. В зоні бойових дій були без розпізнавальних знаків.

— Вирок суду став потрясінням і для українців, і для італійців. Прокурори просили 17 років, тому ніхто не очікував 24. Ми ж вірили, що його виправдають, — говорить 49-річна Оксана Тарапані, підтримувала Марківа в суді. — Суддя, коли оголошувала вирок, помітно хвилювалася. Очевидно, що рішення не прийнятне для неї. Адвокату Віталія від нервів стало погано, викликали "швидку". Люди сиділи в сльозах. Проте сам Віталій показав себе мужнім воїном. Тримався гордо. Він сильніший за все це. Коли виходив із суду, вигукнув: "Слава Україні!" На що почув: "Героям Слава!" За 90 днів нададуть обґрунтування вироку, тоді в Мілані почнеться апеляційний суд. Боротьба буде жорстока.

На захист Марківа в суді свідчив міністр внутрішніх справ 55-річний Арсен Аваков.

"24 роки Віталієві Марківу — несправедливе і ганебне рішення італійського суду. Воно буде оскаржене. Наш гвардієць і держава Україна не винні в загибелі репортера Рокеллі. Він став жертвою агресивної Росії, що розв'язала війну у Слов'янську на Донбасі. Боротимемося далі", — пише Аваков у "Фейсбуку".

Віталій Марків перебуває за ґратами із 30 червня 2017-го. Його затримали в аеропорту італійської Болоньї, коли їхав із дружиною Діаною у відпустку до матері. Вона живе в Італії.

— Того дня мені подзвонила мама Віталія. Сказала, його арештували. Просила допомоги. Ми з Марківим товаришуємо з Майдану, він для мене як син, — говорить волонтер Діана Макарова, 56 років. — Я одразу звернулася до батальйону, в якому служив Віталій. А за декілька годин про арешт знали Міністерство закордонних і внутрішніх справ України, посольство. Почалася боротьба за свободу нашого бійця. Я та інші небайдужі намагалися, аби справа Марківа була на слуху, про нього знали. На жаль, наша підтримка й боротьба не допомогли. Ув'язненням Віталія Україні дали ляпас. Це політичний процес. Італія зганьбилася як демократична європейська держава. Вирок обурив навіть тих, хто був проти Марківа. Україна має подавати на апеляцію, влаштовувати протести. Шансів допомогти Віталієві мало, але повинні боротися.

Віталій Марків родом із міста Хоростків Тернопільської області. 2003-го переїхав в Італію, де жила його матір. Там закінчив коледж та отримав громадянство. Працював на лісопильні. 2013 року повернувся в Україну, щоб взяти участь у протестах на Майдані. Згодом пішов добровольцем в АТО. Був командиром взводу в батальйоні ім. Сергія Кульчицького, який воював під Слов'янськом Донецької області. У Нацгвардії наголосили, на той час у батальйоні не було жодного міномета.

Судовий розгляд справи Віталія Марківа тривав понад рік. Відбулося 17 засідань.

Зараз ви читаєте новину «Нацгвардійця Віталія Марківа засудили на 24 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути